Tim „Kodingo“ koji čine Ivan Radunović, Tijana Soković, Vesna IvanovićSanja Lazić i Srđan Tomović pobjednici su hakatona „Mobilno plaćanje – plaćanje budućnosti “  koji su organizovali M:tel digitalna fabrika i Ministarstvo nauke.

Ovo je bio prvi hakaton, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu, koji je bio posvećen mobilnom  plaćanju a on je organizovan u okviru Otvorenih dana nauke.  Nagradni ček od 2,5 hiljade eura pobjedničkom timu uručila je ministarka nauke Sanja Damjanović.

 

-Ministarstvo nauke se snažno zalaže za razvoj preduzetničkog i inovativnog duha kod mladih ljudi  i svjesni smo da su ljudski resursi naš najvrijedniji kapital.  Sve konkurse koje sprovodimo, za inovativne grantove, doktorska istraživanja, centre izvrsnosti, odnosno kroz pridruživanje medjunarodnim naučnim institucijama, upravo su u službi obezbjeđivanja pravih uslova za razvoj inovativnih ideja– kazala je ministarka Damjanović.

Ona je kazala da će resor na čijem je čelu i dalje  podržavati razvoj inovativnih i originalnih ideja.

-Te ideje su značajne za podizanje konkurentnosti i podsticanje ekonomije bazirane na znanju, koja je naš prioritet, odnosno Vlade Crne Gore – zaključila je ministarka.

Drugo mjesto osvojili su Nemanja Dalibor Ranković čije rješenje o mobilnom plaćanju je zavrijedilo nagradu od 1,5 hiljada eura. Tim okupljen oko imena „NAMMI“  završio je  takmičenje na trećem mjestu i osvojio hiljadu eura. Taj tim čine Maja Kalezić, Nikola Kadić, Aleksa Šuković, Aleksa Ćuković i Ivana Kadić.

Na Hakatonu je učestvovalo 40 takmičara koji su bili raspoređeni u šest timova. Odluku o nagradama donio je tročlani žiri u sastavu: direktorica Sektora za strategiju i rizik Aleksandra Radojević, predstavnik Ministarstva nauke Saša Ivanović kao i izvršni direktor ICT HUB-a iz Beograda Kosta Andrić.