Piše: Branka Žižić

“San je laža a Bog istina” pjevali su narodni pjesnici, posebno onda kad je trebalo da utješe junaka kojem se sprema tragedija. Time su u stvari govorili da je u snu istina!

Od ispadanja zuba, pada u ambis, letjenja, s vremena na vrijeme se budimo sjećajući se svojih snova. Ali zašto nam se oni uopšte javljaju? Iako se naučnici još uvijek nijesu dogovorili oko definitivnog odgovora, postoje zanimljive teorije. U Ted-Ed videu koji je kreirala Amy Adkins, istražuje se nekoliko ideja na ovu temu.

Neki naučnici vjeruju da sanjamo kako bismo ispunili svoje želje. U ranom XX vijeku, Sigmund Frojd je predložio da iako su svi naši snovi, uključujući košmare, zbirke slika iz našeg dnevnog svjesnog života, oni imaju i simboličko značenje koje se odnosi na ispunjenje podsvjesnih želja.

dream1

Drugi istraživači vjeruju da sanjamo kako bismo obnovili sjećanje. Dokazano je da spavanje povećava sposobnosti za određene mentalne zadatke, a u videu nam je rečeno da sanjanje još više unapređuje takve sposobnosti.

Istraživači su 2010. godine dokazali da su učesnici u eksperimentu sa prolaskom kroz složeni lavirint bili bolji ukoliko su sanjali o lavirintu prije drugog pokušaja prolaska. U stvari, bili su do 10 puta bolji u pronalaženju puta kroz lavirint od onih koji su ostali budni između dva pokušaja i onih koji su dremnuli, ali nijesu sanjali lavirint.

Sledeća teorija o razlogu postojanja snova kaže da snijevanje održava naš mozak zdravim. Teorija kontinuirane aktivacije zasnovana je na ideji da mozak mora stalno da radi da bi mogao da učvrsti i kreira dugotrajnu memoriju. Kad tako ne bi radio, ne bi mogao normalno da funkcioniše. Drugim riječima, naši snovi bi mogli biti slučajna “zaštita ekrana” koju naš mozak uključuje kako se ne bi u potpunosti izgasio.

dreams-2

Napretkom tehnologije, očekujemo da se naša sposobnost razumijevanja mozga i razloga zašto sanjamo razvije. Za sada, nastavljamo da sanjamo o ovim teorijama kao i mnogim drugim.

TED-Ed originalne lekcije donose riječi i ideje edukatora koje su oživjeli profesionalni crtači. Ukoliko ste edukator ili ilustrator zainteresovan za kreiranje TED-Ed originalnog sadržaja, možete poslati svoju nominaciju ovdje: http://ed.ted.com/get_involved. Takođe, možete nominovati nekog drugog.

 

Izvor: TED-Ed http://ed.ted.com/lessons/why-do-we-dream-amy-adkins

Pošalji nam svoju priču

 

Verification