Međunarodna svemirska stanica, MSS (International Space Station, skraćeno ISS) je zajednički projekat šest svemirskih agencija: SAD, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i Evropske Unije (gdje spadaju Belgija, Daska Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Norveška, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija).

MSS predstavlja najskuplji projekat ikada izgrađen. Naime, rad na njenoj izgradnji je trajao preko 10 godina, a bilo je potrebno čak 136 svemirskih letova kako bi se svi djelovi Međunarodne svemirske stanice, koji su napravljeni na Zemlji, sastavili u orbiti naše planete. Troškovi rada, montaže i razvoja iznose preko 100 milijardi eura.

MEĐUNARODNA SVEMIRSKA STANINCA

Međunarodna svemirska stanica sastoji se iz 15 modula i 4 velika solarna panela, dok njena težina iznosi oko 420.000 kilograma. Kontrolišu je 52 sistema računara, a sva elektronika spojena je na skoro 13 kilometara žice. Prilično je prostrana, a posebnu čar joj daje ovalni prozor koji pruža spektakularan pogled na našu planetu. Astronaut Skot Keli (Scott Kelly), koji je u oktobru 2015. godine postavio rekord po broju dana provedenih u svemiru od strane američkih astronauta (382), svakodnevno je na svom Instagram profilu dijelio nevjerovatne fotografije i snimke napravljene iz Međunarodne svemirske stanice. Kako MSS kruži oko Zemlje brzinom od 28.000 km na sat, članovi posade imaju nevjerovatnu priliku da posmatraju preko 15 izlazaka i zalazaka Sunca u jednom danu!

MSS je treći najsjajniji objekat na nebu, posmatrano sa Zemlje, i možete je uočiti golim okom ukoliko znate u kom trenutku da pogledate. Na njenoj izgradnji se još uvijek radi, a planirano je da u budućnosti ima šest funkcionalnih laboratorija i dovoljno prostora za sedmočlanu posadu. Namjena Međunarodne svemirske stanice je laboratorija, opservatorijum i fabrika u svemiru. Pa ipak, na tome se neće zaustaviti. Planirano je da u budućnosti djeluje kao odskočna baza za buduće misije, poput one na Mars koju čovječanstvo (a i tvorci animirane serije “South Park”) nestrpljivo iščekuje. 🙂