Samograd (Opština Bijelo Polje)

Vila Rustika (Bistrica, Opština Bijelo Polje) i

Torine (Opština Petnjica).

9-11.oktobar: 10:00 – 14:00h

* Za organizaciju posjeta, potrebno je kontaktirati Polimski muzej

U okviru festivala biće izrađen virtuelni prikaz stalne postavke Polimskog muzej iz Berana koji će biti dostupan i na sajtu ovog muzeja (www.polimskimuzej.me).

Polimski muzej će organizovati tri stručne radionice koje imaju za cilj da učesnike upoznaju s arheologijom, istorijatom predmetnih arheoloških lokaliteta i njihovim značajem,  istraživanjima koja se sprovode i mjerama konzervacije radi očuvanja i zaštite, te načinima prezentacije i publikovanja saznanja do kojih se došlo naučnoistraživačkim radom, nakon završetka arheoloških istraživanja.

Inače, Polimski muzej ove godine obavlja naučnoistraživački rad na tri različita arheološka lokaliteta, koja pripadaju različitim kulturama i periodima, pa se zbog toga na njima primjenjuju različite metode istraživanja.

Učesnici radionica će imati priliku da se upoznaju sa više vrsta arheoloških istraživanja i ostacima materijalnih dokaza pojedinih istorijskih kulturnih zajednica koje imaju svoje specifične osobenosti na osnovu kojih je prepoznata njihova pripadnost određenim ljudskim zajednicama i određenom praistorijskom-istorijskom periodu.

Arheološke radionice biće realizovane na sledećim lokalitetima: Samograd (Opština Bijelo Polje), Vila Rustika (Bistrica, Opština Bijelo Polje) i Torine (Opština Petnjica).

Predavači i moderatori: eminentni stručnjaci iz oblasti arheologije (kustosi Polimskog muzeja iz Berana: Predrag Lutovac, muzejski savjetnik – arheolog, Milija Pantović, muzejski savjetnik- konzervator- restaurator, Slobodan Obradović , muzejski savjetnik – dokumentarista).