Regionalna IT manifestacija “Fabrika znanja” otvorena je juče u 11:00 sati na Univerzitetu Donja Gorica, u okviru Festivala Dani nauke. Najveći regionalni događaj u regionu, do danas, 28. seprembra, okupiće preko 3000 učenika, profesora  i studenata, koji kroz edukaciju i zabavu imaju priliku da se upoznaju sa najaktuelnijim trendovima iz oblasti informacionih tehnologija.

Ono što ovogodišnju “Fabriku znanja” razlikuje od prethodnih jeste obilježavanje 160 godina od rođenja jednog od najvećih umova koje je svijet ikada imao, čuvenog Nikole Tesle, koji je istinski bio čovjek budućnosti, jer njegovi izumi čak i 21. vijeku nijesu prevaziđeni. Putem Izložbe “Nikola Tesla – čovjek budućnosti”, koja je juče otvorena u okviru Fabrike znanja posjetioci se mogu upoznati sa Teslinim najpoznatijim izumima sa kraja 19. i početka 20. vijeka, kao i njihovom današnjom upotrebom.

Fabrika znanja

Na ceremoniji otvaranja govorili su rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr Veselin Vukotić, koji je istakao da su srce i mašta pokretač svega. “Znanje koje nije pokrenuto iz srca je znanje bez duše, znanje bez karaktera, često destruktivno znanje”, objašnjava on. “Treba da se divimo čudu tehnike, ali često zaboravljamo one koji su ih stvorili. Treba da se divimo tom nevidljivom, često nepoznatom stvaraocu, koji je uložio prije svega svoju ljubav, strast, emociju, pa tek onda znanje. Znanje nije prirodno dobro, ono je od čovjeka, stvaraoca, od mašte”, rekao je Vukotić. Na ceremoniji se prisutnima obratio predsjednik Comtrade grupacije,  Veselin Jevrosimović, koji je dodijelio nagradu studentu Ivanu Vukićeviću, pobjedniku Konkursa Right klik, za idejno rješenje – Riješi.me, platformu za rješavanje problema putem aktivizma.

Ovogodišnju Fabriku znanja otvorila je ministarka nauke, prof. dr Sanja Vlahović. “Ono što su genijalni umovi smislili nekada, u prošlosti, mi danas ne koristimo, nego živimo. Ja se iskreno nadam da će ovaj naš mali impuls kroz Fabriku znanja i program koji vam nudimo omogućitti da vaše ideje dođu do izražaja, da negdje u sebi nađete hrabrost da svoje ideje predočite u stvarnost”, poručila je Vlahović. “Neka vam vizija bude ideja vodilja. Ne obazirite se na prepreke, jer jednog dana ćete se sjećati samo lijepih stvari, samo svojih vizija i biti ponosni što ste vašu ideju realizovali. Želim da živimo budućnost, koju ćete Vi kreirati!”

img_9723

“Fabrika znanja” se, već 5. godinu za redom, organizuje u okviru Festivala “Otvoreni Dani Nauke” pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore, a uz podršku vodećih svjetskih kompanija i okuplja ogroman broj stručnjaka koji će učesnicima prenijeti svoja znanja i iskustva iz oblasti IT-a, nauke, start up kompanija i drugih dinamičnih sektora budućnosti.