U toku prva tri dana festivala Otvoreni dani nauke, novi inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis posjetio je veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, a zanimljiv program privukao je publiku svih uzrasta.

unnamed-5

U industrijskom Nikšiću čini se da je među mladima veoma živo interesovanje za mašinstvo, nove tehnologije, inovacije. Robotika i studenti Mašinskog fakulteta su s lakoćom pridobijali pratioce, željne da saznaju kako roboti funkcionišu i koliko je godina i znanja potrebno da bi se robot napravio. Virtuelna realnost je bila prva stanica mnogih posjetilaca, koji su sa oduševljenjem željeli da isprobaju uređaje nove tehnologije, pa se na red nestrpljivo čekalo. Najmlađi su se najduže zadržali na radionicama Novih metoda učenja, gdje su na drugačiji način posmatrali prirodne fenomene – kroz  multimedijalne digitalne priče, muziku, igru svjetlosti i pozorište sjenki. Zadivljeni dječji pogledi budno su pratili i dronove koji su projektovani i sklopljeni u Nikšiću.

unnamed-6

Program Dana nauke u Tehnopolisu uključuje i predavanja o inovacijama i preduzetništvu koja su takođe bila izuzetno posjećena, tako da je veliki broj posjetilaca stajao u sali koja broji više od 70 mjesta. Predavanje o QubeSat–u, prof. dr Gordane Medin (27.09.), Bruna Kurtića, jednog od osnivača Sumologic–a (28.09.) i Elme Hot iz Beeand.me (29.09.), prošla su u znaku dobre energije i prenosa znanja i iskustva.

unnamed-7

Posebno se čekala prezentacija Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore (29.09), za koju su bili podjednako zainteresovani i srednjoškolci i profesori kao i oni najmlađi, pa smo iz zanimljivog predavanja mogli da čujemo više o stipendijama Instituta, takmičenju “Chinese bridge” i ljetnjem kampu, a zatim i da se upoznamo sa Kinom kroz učenje vještina kaligrafije.

unnamed-8

Procjenjujemo da je za prva tri dana festivala Tehnopolis posjetilo oko hiljadu učenika sa profesorima. Pored gradskih srednjih, osnovnih škola i muzičke škole, posebno nam je drago što smo imali priliku da ugostimo učenike iz Grahova, Šavnika, Plužina, Bogetića, Župe, Vilusa, Petrovića… Veliki broj posjetilaca nam je stigao i iz Berana, dok se ostatak učenika osnovnih i srednjih škola iz opštine Nikšić koje nijesu do sada došle, očekuje sjutra u toku dana, za kada je najavljeno još 300 učenika. Predviđamo da će doći i značajan broj posjetilaca koji nisu dio organizovanih grupa.

unnamed-9

U saradnji sa Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju, dogovoreno je da sjutra u 10h dođu djeca iz njihove ustanove, kako bi učestvovali u radionici koju će prof. dr Gordana Medin kreirati posebno za njih.

Program festivala Otvoreni dani nauke u Nikšiću možete pogledati ovdje