Tokom proteklih par decenija, naučnici su podigli uzbunu o problemu sa kojim se suočava Velki koralni greben u Australiji. Naime, ovaj najveći koralni greben na svijetu je, u protekle tri decenije, izgubio više od jedne četvrtine svojih korala usljed izbjeljivanja izazvanog klimatskim promjenama, oluja, morskih zvijezda koje se njima hrane, a vrlo moguće i zbog sunčevog uticaja.

Svijet korala

Foto kredit: myLapse

Međutim, iako su statistički podaci istovremeno poražavajući i otriježnjujući, ne ostavljaju jednako jak utisak kao kada imate priliku da vidite dokaze ljepote i krhkosti korala. Kako bi se podigla svijest o opasnostima sa kojima se suočava Veliki koralni greben, kompanija myLapse (sa sjedištem u Barseloni) koja se bavi filmskom produkcijom, kreirala je veličanstveni kratki film koji prikazuje svijet korala.

myLapse kompanija je kreirala film tako što je korišteno preko 25,000 fotografija različitih koralnih vrsta, koje su napravljene tokom jedne godine, a zatim su spojene kako bi se dobio efekat pokreta. Ideja je bila eksperimentisanje sa novom tehnikom, dok se ujedno privlači pažnja na urgentni problem, kaže Antonio Rodríguez Canto iz myLapse.

Izvor:http://www.treehugger.com/natural-sciences/time-lapse-video-corals-mylapse.html