Intervju sa voditeljem laserskog šoua, dr Johanom Zeterbergom

Šta nam Vaša izložba na festivalu Otvoreni dani nauke 2016. donosi, na koji način će to biti zabavno i otvoriti neke nove horizonte publici koja vas posjeti?

Šou fizike i lasera Univerziteta Lund je predstava sa fenomenalnim eksperimentima koji se bave pritiskom, elektricitetom, zvukom i svjetlošću. Tu ima i dima, vatre a na kraju i spektakularni šou laserskim zracima. Sa njim smo uspješno nastupali u Šangaju (Svjetska izložba – Expo), Kopenhagenu, Melburnu, Beogradu, Gotenbergu, Oslu i Novoj Gorici. Mi nismo ovdje da vas učimo, tu smo da vas oduševimo i zabavimo uz pomoć nauke. Želimo da sa sobom ponesete znatiželju i uspomenu kako zabavna nauka može biti.

unnamed-3

Znanje kojih disciplina je ugrađeno u Vaš program i zašto ste izabrali baš ovakav način njegovog prezentovanja?

Šou se zasniva na nauci uopšte, uglavnom na fizici. Želimo da vas uvedemo svijet fizike na zabavan način. Postoji više mjesta na kojima možete da učite, a sa našim konceptom želimo da u učenje uvedemo humor, zabavu i na taj način dopremo do šire publike. Postoji puno naučnih šoua u svijetu ali samo je jedan Šou fizike i lasera.

unnamed-2

Ko je učestvovao u kreiranju Vašeg programa i da li ima neka anegdota ili zanimljivost iz vaše saradnje koju biste podijelili sa nama?

Šou su kreirali profesori Per Olof Zeterberg and Johan Zeterberg sa Fakulteta za fiziku Univerziteta Lund iz Švedske. Započeli smo sa jednostavnim demonstracijama fizičkih eksperimenata a za laserski šou smo koristili tri lasera. Od tada, razvili smo i dio eksperimenata iz fizike i dio šoua sa laserima, tako da sada pravimo izbor od 100 eksperimenata i koristimo 1000 lasera. Sa nama je i grupa od osmoro studenata i studentkinja fizike sa našeg univerziteta, koji vole putovanja, izazove i kojima nije teško da prenose težak teret prilikom postavljanja šoua na scenu!

unnamed-1

Koja je idealna ciljna grupa vašeg programa?

Svi su dobro došli. U Švedskoj radimo šoue za različite gledaoce, počevši od četvorogodišnjaka. Kako imamo veliki broj eksperimenata i različite laserske šoue, možemo se prilagoditi publici. U Podgorici, imamo eksperimente i šoue za široku publiku, ali se na licu mjesta možemo prilagoditi u zavisnosti od grupe koja dođe.

 Više Univerzitetu Lund možete saznati ovdje.

Blog: http://fysikochlasershow.blogspot.se/ 

Facebook: https://www.facebook.com/Physicsandlasershow

Raspored šoua koji se održavaju u KIC-u “Budo Tomović” možete pogledati ovdje. Veće grupe posjetilaca potrebno je najaviti putem tel. 020 405-330, a pojedinačno i u manjim grupama možete izabrati bilo koji od zakazanih termina.