Select Page

Priroda prema brojevima

Priroda prema brojevima

Vijekovima, umjetnici i arhitekte su u svom radu koristili neke dobro poznate matematičke i geometrijske formule: Fibonačijev niz, zlatni presjekVenov dijagram, Delaunayeva triangulacija itd.

Ove formule imaju realnost izvan svijesti matematičara. One se manifestuju u prirodi, i to je ono što je španski režiser, Cristobal Vila, želio da uhvati u svom kratkom filmu, “Nature by Numbers” (“Priroda prema brojevima”). O filmu možete više saznati ovdje, a Vilin najnoviji film dat je u linku koji slijedi: Inspirations: A short film celebrating the mathematical art of M.C.Escher. 

U nastavku teksta dat je video snimak filma “Priroda prema brojevima”, u kom se matematičke i geometrijske formule “otkrivaju” u prirodi, a koji će oduševiti sve ljubitelje ovih nauka.

About The Author

Pratite nas:

O Portalu:

Dani Nauke su naučno-popularni portal Ministarstva nauke Crne Gore, kreiran u saradnji sa naučnom zajednicom. Ideja za kreiranje ovog portala nastala je kao odgovor na veliko interesovanje javnosti za festival Otvoreni Dani Nauke i potrebu da se o nauci na popularan način govori i nakon njega, tačnije 365 dana u godini.

Pin It on Pinterest

Share This

Podijeli sa prijateljima!

Sviđa vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima!