Piše: Maria Bolevich
Ovaj Australijanac čvrsto je riješio da promijeni svijet! Počeo je od sebe, a osnovni kriterijumi su mu čista energija, ekološka održivost i edukacija… I sve to u morskim dubinama!

Sigurno ste već čuli poneku vijest o nevjerovatnim podvodnim poduhvatima: život pod vodom, proizvodnja “čiste” energije pedaliranjem boraveći u kutiji na dnu bazena, dizajniranje podmornice bez propelera koja radi na “ljudsku energiju”… Šta ako vam kažemo da je sve to učinio jedan čovjek? U pitanju je Lojd Godson (Lloyd Godson). Ovaj Australijanac, na privremenom radu u Grčkoj, stoji iza velikog broja projekata koji se bave rješavanjem ekoloških problema u morima i okeanima, kao i zaštitom životne sredine uopšte, a sve to čini na zabavan, provokativan i naučan način. Koristeći razne tehnološke inovacije, Godson neprestano dokazuje da je proizvodnja “čiste” energije jednostavna, te da podvodni svijet nudi neslućene mogućnosti da ljudska vrsta najzad počne da vodi ekološki prihvatljiv način života.

Lojd Godson

Lojd Godson rođen je u gradu Albury u Australiji, a živio je, studirao i radio na Antarktiku, Bahamima, Kanadi, Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Indoneziji, Novom Zelandu, Panami i Sjedinjenim Američkim Državama. Ima laskavu reputaciju “ludog naučnika”. Morske dubine oduvijek su privlačile ljudsku pažnju, međutim, iako se tehnologija razvija brzim tempom, i dalje nismo u mogućnosti da ih u potpunosti istražimo. Postavlja se neizbježno pitanje – da li uopšte imamo pravo da se više miješamo u poslove prirode? Zagađen vazduh, zagađeno zemljište, povećana kisjelost okeana, otpad, prekomjeran ribolov, ugrožene vrste, klimatske promjene… Lista problema je duga. Zato pažnju treba usmjeriti na ljude koje uvode promjene, traže riješenja i dijele svoje znanje, a Godson je kao poručen za to.

Ovaj Australijanac svoje znanje, iskustvo i, prije svega, ljubav prema vodi pokušava da približi svima, a posebnu pažnju poklanja omladini. Možda zbog toga što je njega nauka počela da privlači već od treće godine.

Za svoje uspjehe više puta je nagrađivan, a danas se, sa Karolinom, suprugom i partnerkom u naučnim projektima, uspješno bavi onim što je i sanjao, naukom na zanimljv i na ni malo jednostavan način.
Njegov prvi, a ujedno i najdraži, podvodni projekat BioSUB omogućio mu je da tokom aprila 2007. godine živi pod vodom 12 dana, u tankeru sa samoodrživim ekosistemom, koji je sam projektovao. To je bio njegov dugogodišnji san a, kakve li podudarnosti, upravo za pokretanje ovog projekta dobio je stipendiju magazina “Australian Geographic” za najšašaviju avanturu “Live Your Dream”.

Nakon toga uslijedio je “Amfibijski život” – putovanje u Omeru 6. To je mala podmornica u obliku torpeda koji se odlikuje biološki inspirisanim dizajnom, koji imitira stil plivanja pingivina. Ona nema klasičan motor, već je pokreću ljudski mišići. Prvi test za Omera 6 bilo je mitsko putovanje od Kefalonije do Itake oktobra 2009. godine. Kako mi Godson kaže, ovaj projekat mu je bio i najteži zbog brojnih dozvola koje su mu bile potrebne. Nakon ova dva zapažena projekta uslijedio je i rekord! U akvarijum “Legoland” u Njemačkoj, ušao je 30. marta 2010. godine i nakon 336 sati i 2.502 vat-sati ljudski proizvedene energije, upisan je u Ginisovu knjigu rekorda. Projekat “Legoland” pod nazivom “Grad ispod mora” predstavljen je u poznatom dokumentarcu “Istraživanje planete Zemlje” na Nacionalnoj geografiji, 11. novembra 2010.

1339491220

Bitno je napomenuti da su svi njegovi projekti ekološki, da energiju dobija pedaliranjem, a za proizvodnju kiseonika koristi alge u bioreaktoru. Sve to zahtijeva mnogo energije, pa Godson mora da bude izuzetno dobro fizički spreman da bi uspješno realizovao svoje naučne eksperimente. I Forrest Gump bi pozavidio na broju kilometara koje ovaj naučnik pređe tokom raznih aktivnosti! On svaki dan trči 10 do 20 kilometara, a trasa njegove najduže trke bila je duga 105 km.

“Danas je neophodno biti fizički aktivan, bilo da je u pitanju šetnja ili neki ekstremni sport. Ja trčim, plivam i ronim, a bitno je da u svemu tome uživam. Za sve treba imati entuzijazma, jer u suprotnom nema svrhe. Treba samo da budemo strpljivi kada je u pitanju trčanje, dok je za ronjenje izuzetno bitna bezbjednost”, kaže Godson.

Tokom trčanja društvo mu pravi i pas Bisko, koji kao i vlasnik uživa u maratonima i već je nagrađivan zbog svojih uspjeha. Ovaj tridesetpetogodišnji naučnik je vegetarijanac i na ovaj način i dalje daje doprinos poboljšanju i očuvanju naše Planete. Godsonovi projekti su savršeni primjeri kako tehnologija, prirodne nauke i sport mogu zajedno da funkcionišu, bez ugrožavanja životne sredine.

Lojd Godson

Posjetio je mnoga podneblja, živio je i radio u raznim zemljama, a na moje pitanje koje je po njegovom mišljenju najbolje mjesto na Zemlji za istraživanje sa aspekta biologa, njegov odgovor je bio – Indonezija. Razlog za to je bogat biodiverzitet. Da podsjetimo, Indonezija ima 515 vrsta sisara, 511 vrsta reptila, 1.531 vrstu ptica, 270 vrsta vodozemaca. Ova zemlja je u prvih pet po biljnoj raznovrsnosti s procijenjenih 38.000 viših biljnih vrsta. Neke vrste su otkrivene tek u 20. vijeku. Međutim, postoje podaci da  je ovo prirodno bogatstvo već ozbiljno ugroženo. A slično je stanje i sa okeanom – brojni problemi od klimatskih promjena, prekomjernog ribolova, acidifikacije, kao i porast turizma, doveli su do ugroženosti mnogih vrsta. Godson ističe da je samo 0,6 % okeana zaštićeno, a slično je stanje i kad je u pitanju istraživanje morskih dubina. Tako je i američki reditelj i istraživač morskih dubina James Cameron osvojio “podvodni Everest” – Marijanski rov, najdublji dio svjetskih okeana (oko 11 km), što je podvodni svijet ponovo vratilo u žižu interesovanja.

A da li Godson ima planove za istraživanje ovih dubina?

“Trenutno ne razmišljam o tome, postoji toliko mnogo drugih mjesta na koja se može usmjeriti pažnja. To je, prije svega, kreativna i inovativna edukacija djece i omladine, koja su vrlo zainteresovana za moje projekte. Bitno je pristupiti na zanimljiv način, pokazati kako fizička aktivnost uz pomoć tehnologije može da doprinese očuvanju životne sredine, i kako možemo sami da proizvedemo enegriju za rad računara, kako sam i sam činio”, kaže Godson.

Danas se velika pažnja poklanja traženju alternativnih izvora energije i u svom tom traženju bitno je biti zanimljiv najmlađima.
Njegov edukativni projekat “Tik and Bubbles Foundation” ima za cilj da obogati znanje mladih ljudi, da poveća njihovu brigu prema podvodnom svijetu, poboljša zdravlje, kao i očuvanje biološke raznovrsnosti. O problemima okeana našim čitaocima preporučuje dokumentarac “The End of the Line”.

12238055_838150389635157_326327789152110842_o

U martu prošle godine Lojd je još jednom pokazao svoju kreativnost i svoju želju da nešto promijeni. Otvaranjem škole prirode u Port Macquarie omogućio je djeci uzrasta od 3-6 godina da uče od prirode i uz nju, i to sve na otvorenom uz nadzor predavača. Cilj je da se razvije kreativnost, poveća fizička aktivnost, podstakne zdrava ishrana… I sa ovom idejom, Lojd je izazvao veliku pažnju i pokupio brojne pohvale i nominacije.

Pošalji nam svoju priču

 

Verification