Učenici osnovne škole „21. Maj“ iz Podgorice razgovarali su danas sa američkim astronautom Joe Acaba-om koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Eksluzivni razgovor sa posadom obezbijedili su Crnogorski savez za tehničku kulturu i Radio klub „Podgorica“, u okviru festivala Otvoreni dani nauke.

Američka svemirska agencija NASA uključila je Radio klub “Podgorica“ u svoj program popularizacije nauke ARISS (www.ariss.org) i omogućila da realizuju direktnu radio vezu sa posadom Međunarodne svemirske stanice.

Učenici su imali priliku da postavljaju veoma interesantna pitanja astronautima; da li su astronautska odijela teška, da li slušaju muziku na stanici, kako su se osjećali kada su napustili Zemlju, te da li su vidjeli nešto čudno u svemiru…

Ministarka nauke

dr Sanja Damjanović obratila se prisutnima na manifestaciji i istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je ovaj program dio festival Otvoreni dani nauke.

Uz to, ministarka je svečano najavila pregovore Ministarstva nauke sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA), a što će znači da će jednoga dana naši učenici i studenti ostvariti i direktan kontakt sa astronautima iz cijelog svijeta.

U školskom holu je pored opreme bio instaliran veliki ekran na kojem su posjetioci događaja pratili trenutnu putanju svemirske stanice.

Program je izazvao veliko interesovanja novinara, pa su brojne ekipe zabilježile ovu jedinstvenu manifestaciju.