Izložba o životu i radu grofa Ištvana Sečenjija pod nazivom “Od vizije do ostvarenja” svečano je otvorena danas na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, u okviru festivala Otvoreni dani nauke.

Izložba se sastoji od 13 panela koji prikazuju život, ideje i reforme „najvećeg Mađara“ Ištvana Sečenjija, koji je nadimak dobio ne samo zato što je bio državnik, političar i pisac, nego osoba koja je definisala napredak i razvoj Mađarske u prvoj polovini 19. vijeka.

-Njegova ličnost i životno djelo, odnosno inicijative koje je pokrenuo u ekonomiji, nauci i kulturi, od temelja su promijenile ekonomsku i društvenu strukturu i stvorili modernu Mađarsku, kazao je na otvaranju ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša.

Prema njegovim riječima, postoje male oblasti gdje reforme grofa Sečenjija nijesu rezultirale ozbiljnim napretkom. Tokom života se bavio pitanjem regulacije rijeka Dunav i Tisa, pa se za njegovo ime dovodi u vezu sa učinkovitim korišćenjem trgovačkih mogućnosti dvije najveće rijeke u Mađarskoj.

-U našem istorijskom pamćenju, Sečenjije živi kao najveći Mađar. Tu titulu nije zavrijedio kao političar, već prije svega zahvaljujući svojim praktičnim djelima, koja su u velikoj mjeri  doprinijela modernizaciji Mađarske, naglasio je ambasador Poša.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović kazao da je mu je izuzetno drago što je ta naučno-obrazovna institucija partner na ovom projektu, te da se nada da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.

Prošle godine Ambasada Mađarske je obilježila 225. godina od rođenja grofa Ištvana Sečenjija i tim povodom je ova izložba nastala, da bi nakon toga bila prikazana u raznim krajevima svijeta.

Izložba traje do 20. oktobra.