Select Page

Otkriće u nauci koje može spasiti svijet

Otkriće u nauci koje može spasiti svijet

Nedavno su načnici iz Oak Ridž laboratorije u Americi došli do čudesnog otkrića. Kako kažu na njihovom sajtu ORNL, naučnici su tražili način kako da uz pomoć nanotehnologije gas CO2 (ugljen dioksid) pretvore u metanol. Međutim, sasvim slučajno su uspjeli da preokrenu cijeli proces i da dobiju etanol.

Ovaj tim naučnika došao je do rezultata korišćenjem ugljenika, azota i bakra, a ključni dio reakcije je bila struja. Naučnici objašnjavaju da se količina iskorišćene struje i CO2 gasa u procesu ne gubi, već pretvara u etanol, koji je odmah pogodan za dalje korišćenje.

Zašto je ovo bitno? Za početak, ovaj proces nije skup i troši CO2 u ovom postupku. Drugim riječima ovo bi pomoglo da smanji ukupnu količinu CO2 u atmosferi. Takođe, etanol već može da se koristi kao gorivo bez ikakvih modifikacija.

About The Author

Pratite nas:

O Portalu:

Dani Nauke su naučno-popularni portal Ministarstva nauke Crne Gore, kreiran u saradnji sa naučnom zajednicom. Ideja za kreiranje ovog portala nastala je kao odgovor na veliko interesovanje javnosti za festival Otvoreni Dani Nauke i potrebu da se o nauci na popularan način govori i nakon njega, tačnije 365 dana u godini.

Pin It on Pinterest

Share This

Podijeli sa prijateljima!

Sviđa vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima!