Tokom Otvorenih dana nauke, danas su učenici i studenti iz Tivta i Kotora u Institutu za biologiju mora u Kotoru bili u prilici da se upoznaju sa biodiverzitetom Jadrana.

Naučnici iz Instituta su govorili o ajkulama u Jadranu, kao i o najčešćim komercijalnim ribljim vrstama koje se love kod nas, te i o novim – invazivnim vrstama koje su počele da nastanjuju Jadransko more.

Đaci su učili o metodama po kojima se određuje starost riba i zajedno sa saradnicima iz Instituta učestvovali u vađenju otolita. Predstavljen im je veliki broj bentoskih organizama, ježeva, školjki – njihovi razvojni stadijumi i morskih zvijezda, ali i zooplanktonski i fitoplanktonski organizami. Takođe, jedna od tema bile su i morske meduze. Pored indikatora fekalnog zagađenja, načina njihove kultivacije i razloga zbog kojih su oni bitni, đacima je prikazana vinkler metoda za određivanje koncentracije rastvorenog kisonika u morskoj vodi.

Institut su posjetili učenici Srednje mješovite škole “Mladost” iz Tivta, “Knightsbridge Schools International”,Gimnazije Kotor i osnovnih škola ” Savo Ilić” i “Njegoš ” iz Kotora.