Ministarstvo nauke Crne Gore sedmi put organizuje festival „Otvoreni dani nauke“  9. 10. i 11. oktobra 2017. godine, koji ima za cilj da na edukativan i zanimljiv način popularizuje nauku u društvu.

Želimo ukazati da nauka predstavlja neodvojivi dio svakodnevnog života i festival je jedinstvena prilika da na inspirativan način približimo široj publici različite naučne oblasti.

Kreativnim sadržajima, radionicama, izložbama, predavanjima i naučnim performansima približićemo nauku svim uzrastima, u čemu nas ohrabruju uspješne godine za nama i prisustvo eminetnih predavača iz cijelog svijeta.

Najveći naučnici bili su takođe i umjetnici, govorio je jedan od najvećih naučnika Albert Ajnštajn. Ovogodišnje izdanje festivala upravo je u duhu povezivanja nauke i umjetnosti – nauka umjetnosti često pruža inspiraciju a umjetnici pomažu da se naučni koncepti lakše shvate u procesu koji se danas u svijetu označava kao „sa-stvaralaštvo“ (co-creation).. Glavna izložba će biti posvećena jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-uCMS, u čije punopravno članstvo je Crna Gora svečano pristupila ove godine.

Osim ove prestižne naučnoistraživačke institucije, festival se realizuje u saradnji sa  Univerzitetom Crne Gore, Univerzitetom Donja Gorica, NVO Prona, Tehnopolisom, Savezom radioamatera i brojnim naučnicima i istraživačima raznih generacija, koji će tokom tri dana festivala nauku preseliti iz laboratorija i učiniti je bližom i razumljivijom svim posjetiocima.

Dođite da zajedno otvorimo vrata mašte – upoznamo mjesto na kojem je otkriven Higsov bozonzavirimo u čudesni svijet biologije i hemije, saznamo nauku skrivenu u „Alisi u zemlji čuda“, razgovaramo sa posadom međunarodne svemirske stanice, posmatramo ljepotu endemičnog zvončića sa Lovćena, osmotrimo kako umjetnici predstavljaju domete crnogorskih naučnika, upoznamo se s izumima iz laboratorija Centra izvrsnosti u bioinformatici…

 

Dobro došli!