Piše: Aleksandra Stanković

Tim naučnika dokazao da je nož egipatskog faraona iz 14. vijeka prije nove ere napravljen od meteorita! U grobnici egipatskog faraona Tutankamona pronađen je nož čije je sječivo porijeklom iz svemira, saopštili su naučnici.

Sječivo noža, koji je pronađen u sarkofagu odmah pored njegove mumije, napravljeno je od meteorita, objavili su istraživači sa Politehničkog univerziteta u Milanu, Univerziteta Pisa i Egipatskog muzeja u Kairu. Tim ovih naučnika napravio je analizu koristeći rendgenske zrake i svoje rezultate su objavili u časopisu “Meteoritics and Planetary Science“.

Arheolog Hauard Karter otkrio je grobnicu kralja Tutankhamona 1922.godine. Tri godine nakon toga, dva noža, jedan željezni i jedan zlatni, pronađeni su pored njegove mumije. Prethodne analize gvozdenog noža nisu dale jasne rezultate, međutim, napredak tehnologije omogućio je naučnicima da dokažu da je gvozdeno sječivo napravljeno od meteorita. “Na gvožđe iz meteorita jasno ukazuje prisustvo velike količine nikla”, rekla je Danijela Komeli, naučnica koja je predvodila istraživački tim.

Tutankamonov nož

Tutankamonov nož

Analizom količine nikla i kobalta pronađen je i tačni meteorit od kog je nož potekao

Faraonov nož sadrži 11 posto nikla, što je gotovo tri puta više od količine pronađene u drugim artefaktima napravljenim od gvožđa. Takođe, sadrži i tragove kobalta koji odgovaraju onima sa meteorita.

“Uzeli smo u obzir i sve meteorite pronađene na području od 2.000 kilometara sa centrom u Crvenom moru, i na kraju dobili dvadeset meteorita od gvožđa”, objasnila je Komeli. Samo jedan od njih sadržavao je nikal i kobalt u količini koja odgovara faraonovom nožu. Pronađen je 2000. u egipatskom gradu Mersa Matruh.

Tutankamonov nož

Naučnici tvrde da je ovo istraživanje daje novi uvod u život egipatskih faraona. U grobnici kralja 18. dinastije, koji je umro u 19. godini života, pronađena je i ogrlica, a vjeruje se da je amajlija koja je prikačena na nju napravljena od silikonskog stakla, koje je nastalo kada je meteorit udario u libijsku pustinju i istopio pijesak.

Pošalji nam svoju priču

 

Verification