Mjesto: Filozofski fakulet UCG, Nikšić

Datum: 11. oktobar

Vrijeme: 12:00-14:00

Realizacija: Ministarstvo nauke i Filozofski fakultet UCG

O uticaju vulkana na životnu sredinu svi smo ponešto čuli. O čemu se zapravo radi saznaćemo putem naučno-dokumentarnog filma „Hladni vulkani Kolumbije“, koji prikazuje orginalan, rijedak i slabo poznat geološki fenomen takozvani „diapirizam“. Diapirizam se manifestuje hladnim vulkanizmom ili blatom (za razliku od magmatske lave) koji se posmatra na kolumbijskoj karipskoj obali.

Projekciji filma prisustvovaće autori filma koji će razgovarati s publikom o naučno-dokumentarnim ekspedicijama i poduhvatima koji mnogo doprinose da se svijest građana i donosilaca odluka o životnoj sredini podigne na znatno viši nivo.

Autori:

Georges Vernette, vanredni profesor na Univerzitetu u Bordou, boravio je u Kolumbiji od 1976. do 1982. godine gdje je bio na čelu francuske tehničke misije u Pomorskoj školi u Kartaheni. Kao doktor nauka posebno je proučavao značaj glinenog diapirizma na kontinentalnoj i Karipskoj obali Kolumbije.

Jacques Rouquette, šef Nacionale obrazovne ustanove, fotograf, autor i reporter koji je ostvario mnoge dokumentarne filmove obrađujući društvene fenomene poput karnevala Barrankuille (Kolumbija) za Unesco, „Hassidim“, „Rufai Dervis na Kosovu“, „Alhemija“ itd.