Mjesto: Kolektor, Savez arhitekata CG, 8. marta b.b (Zgrada bivšeg Titexa)

Datum: 9-12. oktobar

Vrijeme: 10:00-18:00

 

Otvorenost i radoznalost uma spojena sa vještinama ovladavanja materijom oduvijek su bili pokretači napretka civilizacija, u ciklusima uspona i padova. Čovjek je dugo vremena u svojoj prošlosti robovao strahovima od sila prirode i nadmoćnim bićima, pokušavajući da se sprijatelji sa njima, da razumije svoj položaj u svijetu, a često i da gospodari njime. Ogromno je bogatstvo kolektivnih simboličkih predstava o svijetu koje čine nasljeđe čovječanstva, a koje svi mi imamo u nekom dijelu svoje čudesne moždane riznice. Iz nje najbogatije zahvataju umjetnici, pjesnici i stvaraoci. Nauka se posmatra kao ljudska djelatnost koja je napravila prekid u tumačenju svijeta, prenoseći fokus sa nematerijalnog na materijalno, sa opšteg na specifično, sa intuicije na eksperiment. Međutim, ono što je povezuje sa tumačenjima svijeta iz prošlosti jeste zapitanost, spremnost da se posmatra, zaključuje, koristi simbolima, kreira i poništava, gradi, ruši i kreće iz početka.

Izložba „Arheologija pamćenja i arhitektura znanja“, koja je spoj nekoliko izložbi i interaktivnih radionica 5 umjetnika i jednog naučnika iz Crne Gore, poziva posjetioce u avanturu buđenja radoznalosti, zapitanosti i kreativnosti.

Posjetioci ove multimedijalne izložbe moći će da posmatraju ili učestvuju u stvaranju eksponata inspirisanih drevnim predstavama i predmetima, povezanih sa sličnim temama u nauci. Brojnost predmeta, umjetničkih tvorevina ili kopija drevnih predmeta sa svih krajeva svijeta, intrigantnih kutija sa pitanjima, prikazima iz knjiga o arheologiji, antropologiji i istoriji, kreiraju mjesto koje svojom raznolikošću i bogatstvom opipljivog sadržaja predstavlja kontrast osiromašenom životu kakvim često živimo, svedeni na sebe i svog digitalnog prijatelja.

Kretanje izložbom izložiće nas mnogim temama interesantnim kako za razgovor između tinejdžera tako i za ozbiljno naučno istraživanje. Čitaćemo zvijezde i poruke poslate nam iz prošlosti, pratiti sazvježđa Oriona, slaviti rođenje Sunca koje  se izborilo sa tamom, čitati mitove i legende, tražiti ko su bili mudraci koji su nosili slične štapove i torbice i pojavljivali se i u Mesopotamiji, i u Egiptu i u Srednjoj Americi, pričaćemo o modernim naukama, tražićemo izgubljenu Atlantidu, čitati kalendare i razna pisma (uključujući pismo iz Vinče), mumificiraćemo, tražićemo NLO signale. Naučićemo o promjeni magnetnih polova zemlje, stvaranju tektonskih kora, odvajanju Afrike od Južne Amerike, o zemljotresima, vulkanima, kataklizmičnim događajima, o raznim pojavama koje su dio kolektivnog uma i sjećanja koje nosimo u sebi.

Cilj izložbe koju stvaraoci postavljaju je da inspiriše posjetioce da nastave da traže ono što su autori tražili za njih, kao i da gledaju i traže nove pristupe istoriji, geologiji i prirodnim naukama. Jer znanje nije dovršeno, ono je u stvaranju.

Autori izložbe: Prof. dr Gordana Lastovicka-Medin (idejni autor i koordinator programa), dr Ivana Radovanović, Katarina Švabić, Milivoje Đukić, Vanja Tomović i Ranko Vučurović.

Realizacija: Autori, Ministarstvo nauke i volonteri