Mjesto: Prostorije kompanije Domen, Vojvode Maša Đurovića 3/1, City kvart

Datum:11. oktobar

Vrijeme: 17:00-19:00

Realizacija: NVO Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI)

 


Iako svakodnevno čitamo o novostima revolucionarnih tehnoloških i medicinskih aparata širom svijeta, koji bi se uskoro trebali koristiti u svakodnevnom životu, situacija u realnosti je ipak malo drugačija: leteći automobili i dalje ne postoje, proteze su i dalje aparati koji se uključuju i isključuju, a roboti još uvijek ne rade u supermarketima. Postavlja se pitanje: zašto je tehnološki transfer tolikih naučnih otkrića i dalje spor?

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) želi da otvori diskusiju kroz tematski seminar doktoranada na studijama u inostranstvu. Ranijih godina bavili smo se temama svemira (2013), neuronauke (2014) i nuklearne fizike (2015). Ove godine, OSCI će predstaviti put od naučnog istraživanja u laboratoriji do medicinske realnosti na klinikama, kroz molekularnu biologiju. Sa posjetiocima festivala razgovaraće crnogorski naučnici iz inostranstva, koji su započeli svoje obrazovanje u oblasti molekularne biologije i razvili ga u pravcima genetskog inženjeringa, personalizovane medicine, imunologije i bioinženjerske medicinske tehnologije.

Govoriće čime se bave na svojim doktorskim programima i istraživanjima i opisati svoje profesionalne razvojne putanje. Seminar će se održati u saradnji sa renomiranom Evropskom            laboratorijom za molekularnu biologiju (EMBL), kojoj se prošle godine pridružila i Crna Gora. Posjetioci će moći da saznaju kakve su mogućnosti saradnje timova iz Crne Gore sa ovom renomiranom naučnom institucijom.