Select Page

Mit o najjačem ljudskom mišiću

Mit o najjačem ljudskom mišiću

Koji je najjači mišić na prosječnom čovjeku?

Većina ljudi vjeruje da je to jezik, ali to je samo mit. Prvo što treba da znate je, da jezik nije jedan mišić, već 8 manjih mišića koji čak nisu vezani za kost, što mu i daje tu fleksibilnost i pokretljivost. Što se tiče mita, mit je nastao zbog fleksibilnosti, pokretljivosti i načina razmišljanja da vam se jezik nikad ne umori iako ga koristite cijeli dan za govor i hranu. Takođe jezik je najprecizniji mišić zbog čega je i ključni faktor u govoru.

Da se vratimo na temu 🙂 Što se tiče snage mišića, najjači mišić je u vilici, koji koristimo da grizemo. Kod prosječnog čovjeka ovaj mišić može da dostigne silu od 1100 – 1300 njutna, što je dosta snažno s obzirom na veličinu ljudske lobanje. Yong tvrdi da ako bi se naša lobanja skalirala na veličinu primata ljudska vilica bi bila jača za nekih 40%.

 

About The Author

Pratite nas:

O Portalu:

Dani Nauke su naučno-popularni portal Ministarstva nauke Crne Gore, kreiran u saradnji sa naučnom zajednicom. Ideja za kreiranje ovog portala nastala je kao odgovor na veliko interesovanje javnosti za festival Otvoreni Dani Nauke i potrebu da se o nauci na popularan način govori i nakon njega, tačnije 365 dana u godini.

Pin It on Pinterest

Share This

Podijeli sa prijateljima!

Sviđa vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima!