Prije 47 godina, čovjek je prvi put kročio na Mjesec, tokom Apolo 11 misije. Taj uspjeh ne bi bio moguć da nije bilo tima od čak 400.000 ljudi, koji su radili na tome da obezbjede uspjeh misije i sigurnost astronauta Nila Armstronga (Neil Armstrong), Baza Oldrina (Buzz Aldrin) i Majkla Kolinsa (Michael Collins). U timu od 400.000 ljudi bila je i Margaret Hamilton. 22. novembra 2016. godine, predsjednik SAD Barak Obama dodijelio je Hamiltonovoj predsjedničku medalju slobode za njen doprinos koji je doveo do uspješnog spuštanja na Mjesec.

apollo_11

Kompjuterska nauka, kakvu poznajemo danas, u to vrijeme je tek počinjala da se razvija. Margaret Hamilton, kompjuterski programer, vodila je tim koji je razvijao “građevinske blokove” softverskog inženjeringa – termin koji je Margaret iskovala. Njen sistemski pristup razvoju softvera, kao i insistiranje na rigoroznim testiranjima, bili su od ključne važnosti za uspjeh čitave misije. Kao što je i sama rekla: “Nismo imali drugu šansu. Svi smo to znali.” Margaret je ručno ispisala kod za softver NASA Apolo misija.

Hamilton je vodila razvoj softvera za praćenje leta na letjelicama programa Apolo. Kada je imala svega 31 godinu, dizajnirala je program koji je bio je dovoljno izdržljiv da savlada sve nepredvidljive uslove na Mjesecu i omogući sretno slijetanje. Njen pristup se pokazao tačnim 20. jula 1969. godine: svega nekoliko minuta prije slijetanja na Mjesec, u kabini Apolla 11 uključilo se nekoliko alarma, no zahvaljujući predviđanjima Hamiltonove, NASA ekipa je uspjela uvidjeti kako se ne događa ništa kritično.

Margaret Hamilton

Margaret Hamilton

Margaret Hamilton je bila nagrađena od NASA 2003. godine, kada je predstavljena specijalna nagrada koja je prepoznala vrijednost njenih inovacija u razvoju softvera. Nedavno, ova naučnica je dobila i naprestižniju nagradu za civile koju dodjeljuju SAD – predsjedničku medalju slobode.

Izvor:https://www.nasa.gov