Mjesto: Galerija “Art” – Trg nezavisnosti br. 1

Datum: 10 – 19. oktobar

Vrijeme: 10:00-18:00

Realizacija: Prirodnjački muzej Crne Gore

 

Izložba i multimedijalna projekcija “VODENA ČAROLIJA” upoznaće posjetioce sa vodenim biljkama i ribama slatkovodnih basena i mora sa prostora Crne Gore. Edukativnog je karaktera i namijenjena je širokoj publici.

VODA – IZVOR ŽIVOTA

Život je nastao u vodi i postoji zahvaljujući njoj. Voda pokriva 70 % zemljine površine. Najveći deo vodenih površina je morska voda – 97 %, a manji dio čini slatka voda – 3 %. U vodi i od vode živi veliki broj biljaka i riba. Za vodene biljke voda je njihova životna okolina u kojoj učestvuju u produkciji biomase i stvaraju kiseonik a iz koje uzimaju mnoga korisna jedinjenja i predstavljaju glavnu hranu mnogim ribama i vodenim pticama. Ribe predstavljaju osnovni izvor životinjskih proteina za milijardu ljudi. Jedan od glavnih pokazatelja stanja vodenih ekosistema su upravo vodene biljke i ribe.

Raznolikost vodenih biljaka je velika i do sada ih je na prostoru Crne Gore zabilježeno oko 250 vrsta. Među njima se ističu lokvanj – jedna od najljepših biljaka na svijetu, mjehurača – biljka mesožderka, skadarski vodeni orah, kasaronja – endemična vrsta Skadarskog jezera, solnjača – biljka koja se koristi kao salata, vodena kuga – invazivna vrsta i dr.

Ako ribe posmatramo u planetarnim razmjerama onda mozemo istaći da je njihova raznolikost velika i do sada ih je u svijetu opisano oko 25 000 vrsta dok je taj broj u Crnoj Gori mnogo manji i broji svega 77 vrsta. Među njima se ističu pastrmka, glavatica, mladica, tuna – izraziti predator, murina – zastaršujući predstavnik, morski pauk – jedna od najotrovnijih riba Jadranskog mora i dr.

Posjetioci će moći da vide herbarske primjerke vodenih biljaka i prepariranih riba koje prate edukativni tekstovi o njihovom višestrukom značaju. Na izložbi će biti prikazani najljepši vodeni ekosistemi Crne Gore zabilježeni fotoaparatom. Kako bi se stekao utisak prave vodene čarolije izložba je upotpunjena i multimedijalnom projekcijom koja će posjetiocima šumom vode, ljepotama lokvanja i igrom riba dočarati lijepi i čudesni vodeni svijet. 

 

Multimedijalna izložba “Kad eksponati ožive”

Prirodnjački muzej Crne Gore zajedno sa grupom mladih crnogorskih umjetnika i entuzijasta organizuje multimedijalni događaj pod nazivom: “Kad eksponati ožive”. Na taj način ćemo svojoj vjernoj publici, kroz novu prizmu, približiti vrijednosti naše kulturne i prirodne baštine. Kombinovanjem muzejskih eksponata, umjetničkog izražaja i savremenih tehnologija pokazaćemo kako se kultura, nauka i umjetnost međusobno prepliću i dopunjavaju.