Festival nauke Otvoreni Dani nauke, koji u saradnji sa svojim partnerima, već šestu godinu za redom, organizuje Ministarstvo nauke Crne Gore, biće i ove godine održan u poslednjoj nedjelji septembra, 26 – 30. septembra. Novina u odnosu na prethodne godine jeste što će festival, osim u Podgorici, biti održan u još 5 gradova širom Crne Gore i to: Kolašinu, Kotoru, Cetinju, Nikšiću i Mojkovcu.

I ove godine Ministasrtvo nauke i veliki broj naučnih institucija iz naše zemlje potrudio se da spremi više nego kvalitetan i sadržajan program. Veliki broj izložbi, radionica i predavanja, baziranih na raznovrsnim segmentima nauke, realizovaće se na različitim lokacijama i biće prilagođeni različitim uzrastima, tako da se svima pruža prilika da nauče nešto novo.

Posebno je atraktivna izložba “Nikola Tesla – čovjek budućnosti”, koja je rađena u saradnji sa Muzejem Nikola Tesla iz Beograda, specijalno za ovogodišnje Dane nauke, a koju ćete biti u prilici da vidite u okviru Fabrike znanja, 27. i 28. septembra na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Ova izložba biće praćena inovativnom izložbenom postavkom “Doživi Teslu”, koja će vam omogućiti da uz pomoć virtuelne stvarnosti zaista zakoračite u Teslin svijet.

Nikola Tesla - čovjek budućnosti

Zahvaljujući obimnoj muzejskoj građi, originalnim fotografijama, kao i Teslinim ličnim predmetima, potpuno je rekonstruisana Teslina laboratorija i mjesta njegovih najvećih pronalazaka, kao i sam njegov lik. Za to su bili potrebni mjeseci napornog rada i, sudeći po utiscima nakon što je ova postavka ugledala svjetlost dana u Beogradu, ne smijete je propuštiti!

O izložbi

Cilj izložbe “Nikola Tesla – čovjek budućnosti” je da nas, na pristupačan način, bolje upozna sa Teslinim najznačajnijim izumima, a naročito da ukaže na njihove mnogobrojne praktične primjene od Teslinog do našeg vremena, kao i na univerzalnost Teslinih ideja koja čini da njegovi patenti i tehnička rešenja ne budu prevaziđeni ni u 21. vijeku.

Prvi segment izložbe hronološki prikazuje Teslin život, od rođenja 1856. godine u Smiljanu, preko godina školovanja provedenih u Evropi i prvih zaposlenja i izuma, do odlaska u SAD i najplodnijeg perioda Teslinog rada, čiji je rezultat veliki broj izuma, novih tehničkih rješenja formulisanih i zaštićenih kroz preko 300 registrovanih patenata.

Drugi segment izložbe osmišljen je sa idejom da se približe Teslini izumi kroz prikaz Teslinih rešenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka, ali kroz prikazivanje njihovih današnjih praktičnih upotreba u različite svrhe. Iako je od nastanka ovih ideja prošlo više decenija, mnoge od njih su, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i univerzalnosti i danas u primjeni i dio su okruženja savremenog čovjeka.

Foto: Stefan Stojanović

Foto: Stefan Stojanović

Teslini indukcioni motori i polifazni sistem, osmišljeni u 19. vijeku, dali su snažan impuls razvoju industrije. U međuvremenu, elektroenergetski sistem se razvijao u pravcu proizvodnje mnogo veće snage, korišćenja novih izvora energije, ali osnovni princip proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije nijesu se mijenjali.

Današnje tehnologije i dalje koriste Tesline koncepte vezane za radio prenos i daljinsko upravljanje, a Tesla je prvi naučnik koji je u svojim patentima formulisao logičko „i“ kolo koje je danas dio svih računara.
Teslin pionirski rad u oblasti bežičnog prenosa energije prekinut je zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali njegovi eksperimenti u oblasti bežičnog prenosa signala bili su prvi korak ka kasnijem razvoju u ovoj oblasti. Takođe, iako neke od ideja nije mogao da realizuje u vremenu u kom je živio, posebno su interesantni Teslini tekstovi koji najavljuju budući tehnološki razvoj u oblasti bežičnog prenosa i komunikacija i u kojima je Tesla, gotovo nepogrješivo, predvidio savremeni globalni razvoj ovih tehnologija.

Podatke o Teslinom životu i ključne oblasti Teslinog naučnog rada ilustrovaće veliki broj fotografija i dokumenata iz Tesline zaostavštine koji se danas čuvaju u Muzeju Nikola Tesla u Beogradu. Kako bi primjena Teslinih izuma bila što jasnija, pogotovo učenicima osnovnih škola, izložba će biti ilustrovana i savremenim predmetima koje svakodnevno koristimo, a koji sadrže Tesline izume, kao i prikazima mašina i tehnologija korišćenih u današnje vrijeme u industriji i drugim oblastima. Na izložbi će biti prikazani radni modeli motora i transformatora iz zbirke Muzeja Nikola Tesla

INOVATIVNA IZLOŽBENA POSTAVKA “DOŽIVI TESLU”

Svi posjetioci ovogodišnjih Dana nauke tj. Fabrike znanja, ne morate više da maštate i zamišljate! Uz pomoć virtuelne stvarnosti, možete zaista da zakoračite u Teslin svijet. Inovativna izložbena postavka “Doživi Teslu” biće dostupna za posjetioce Fabrike znanja 2016 gdje ćete imati priliku da osjetite kako je to ostvariti neposrednu interakciju sa velikim naučnikom više od 70 godina nakon njegove smrti. Da, to su blagodeti moderne tehnologije, čijem razvoju je doprinio i sam Tesla. Projekat “Doživi Teslu” djelo je beogradske ekipe Digital Mind, dok je čitav projekat podržala agencija Direct Media, a postavku kao takvu poklonila muzeju Nikola Tesla.

Četiri priče prate Teslu kroz okruženja u kojima je živio i stvarao, dok je peta priča rezervisana za njegove vizije budućnosti i izume o kojima je sanjao.
Projekat “Doživi Teslu” čine priče koje obilježavaju njegov život, pet pojedinačnih priča prati Teslin život u različitim vremenima. Imaćete mogućnost da Teslu sretnete u hidrocentrali na Nijagarinim vodopadima, u njegovoj laboratoriji u Kolorado Springsu, pored njegovog čuvenog tornja na Long Ajlandu, ali i u sobi hotela Njujorker gde je poznati izumitelj doživio svoje poslednje dane.

Autori izložbe “Nikola Tesla – čovjek budućnosti”: dr. Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikola Tesla; Ivana Zorić, kustos Muzeja Nikola Tesla.

Autor projekta “Doživi Teslu”: Digital Mind uz podršku Direct Media

 

Izvor: http://www.netokracija.rs/vitomir-jevremovic-dozivi-teslu-119347