Mjesto: Botanička bašta, Dulovine, Kolašin

Datum: 9-12. oktobar

Vrijeme: 08:00-19:00

Realizacija: Botanička bašta Dulovine, Kolašin i Fondacija Ramonda

 

Pokretna izložba “Cvjetovi koji govore”, u organizaciji Botaničke bašte iz Kolašina, oslikava rijetko viđene cvjetove planinske flore Crne Gore i upućuje posjetioce festivala na do sada neistražene oblasti botanike. Divota cvjetova Bašte ostaje na fotografijama i istraživačkim radovima referentnih genetičara i biologa od Japana do Amerike. Ideja izložbe je da se vrijedne impresije podijele sa znatiželjnim ljubiteljima biljaka i prirode, putem priređenih izložbi fotografija posebnog nivoa ekspresije, a koju omogućava digitalna štampa.

Botanička bašta Dulovine porodice Vincek, jedinstveno je prirodno i kulturno dobro Crne Gore, nastalo pregalaštvom njenog osnivača, ljubitelja prirode Danijela Vinceka koji je na njenom razvoju sarađivao sa botaničarima širom svijeta. Ključni doprinos dali su botaničari iz Crne Gore, od starije generacije dr Vukića Pulevića pa do mlađe generacije dr Danijele Stešević.

U toku turističke sezone Baštu posjeti oko 2.500 đaka, studenata, turista, naučnika, mladih istraživača, umjetnika, ljubitelja prirode i cvijeća. Bašta je kolekcija kontinentalne flore Crne Gore gdje biljke počinju sa cvjetanjem krajem februara i početkom marta i završavaju tokom avgusta mjeseca, tako da je vremenski period 591 biljke raznolik, a isto tako i njihovi opojni mirisi koji se mogu osjetiti samo sa posjetom Bašti.