Piše: Branka Žižić

Francuski istraživač i lingvista Žan Fransoa Šampolion imao je samo 18 godina kada je, vođen neodoljivom znatiželjom, odlučio da će on biti taj koji će dešifrovati staro egipatsko pismo hijeroglife. 1808. godine počeo je da radi na dešifrovanju natpisa na kamenu iz Rozete, a tek nakon 16 godina istraživanja bio je spreman da objavi svoju znamenitu knjigu egipatskih hijeroglifa, u kojoj je definisao kompleksan sistem hijeroglifskog pisanja.

Jedna od drevnih poruka koja još uvijek čeka svoga istraživača da je dešifruje jeste Festoski disk, dvostrano iscrtan glineni disk iz 17. vijeka prije Hrista, iz vremena uspona prve evropske civilizacije, Minojske civilizacije sa ostrva Krita u Grčkoj. Neki ga nazivaju Minojski kamen iz Rozete.

Festoski disk je napravljen od pečene gline i sadrži tajanstvene simbole koji mogu predstavljati nepoznatu vrstu hijeroglifa.
Naučnici Ovens i Koleman (Owens i Coleman), lingvisti sa Univerziteta u Oksfordu i Tehnološkog obrazovnog instituta na Kritu, nakon šestogodišnjeg istraživačkog projekta mogli su da potvrde da su dešifrovali nekoliko ključnih riječi na disku i da one označavaju riječi majka ili boginja, noseća majka ili boginja i svijetleća majka ili boginja. Ovens je zaključio da disk vjerovatno sadrži molitvu minojskoj boginji.

jjj

Palata u Festosu gdje je disk pronađen

O majci boginji kao centralnom motivu diska spekuliše se čitav jedan vijek (disk je iskopan 1908. godine), ali cilj nauke je bio da se to jezički dokaže. Istraživanja su se oslanjala na ranije studije o kritskim hijeroglifima i pismima minojsko linerno A i mikensko linerno B. Naučnici festoski disk opisuju kao minojski read-only CD ROM.

kkk

Ukoliko želite da saznate više, pogledajte video zapis predavanja dr Ovensa na TED-Exu u Heraklionu.

Pošalji nam svoju priču

 

Verification