• pozadina.jpg

Program festivala

mapa desavanja

promo video

dani nauke slike

Ministarstvo nauke, u saradnji sa svojim brojnim partnerima, i ove godine za vas organizuje jubilarne 5. OTVORENE DANE NAUKE. Riječ je o festivalu nauke koji pokušava da pokaže koliko je nauka sveprisutna, zanimljiva i uvijek inspirativna. Ona postavlja pitanja, daje odgovore i ogromnom brzinom mijenja svijet oko nas. Ne volimo je obično zato što je ne razumijemo, stoga iz godine u godinu dajemo sve od sebe da vam je približimo.

U periodu od 21. do 25. septembra, pozivamo Vas na još jedno uzbudljivo druženje.

U Atlas Capital Centru imaćete priliku da vidite vrijednu izložbu “CERN u Crnoj Gori - Čudesni svijet čestica“, kreiranu za vas zajedno sa CERN-om, najvećom labaratorijom za fiziku čestica na svijetu i Prirodno – matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore.

Da li ste znali da je sve u nama i oko nas stvoreno od čestica?

U tom istom prostoru imaćete priliku da na tribinama razgovarate oči u oči sa naučnicima iz CERN, ali i fizičarima čestica iz Crne Gore, koji će pomoći da dobijete odgovore na sva vaša pitanja.

Na Univerzitetu Donja Gorica, zahvaljujući još jednoj Fabrici znanja, zavirićete u čudesan svijet računara. 2015 od strane UN proglašena je godinom svjetlosti. To je razlog zašto vam ove godine poklanjamo još jednu veliku izložbu pod nazivom “FOTONIKA“, koja će pored brojnih predavanja, kvizova znanja i radionica, obilježiti ovogodišnju Fabriku znanja.  Prirodnjački muzej Crne Gore zajedno sa NVO „DIV“  predstaviće „Crnu Goru u doba mezozoika“, vrijeme kada su našom planetom hodali dinosaurusi. Očekuje Vas i još jedan uzbudljivi svijet biologije, pa istraživanje flore i faune Skadarskog jezera, radionice i tribine iz arheologije, druženje sa OMSA-om, Udruženjem naših studenata u inostranstvu, koji će vam otkriti bogatstvo nuklearnog svijeta, i za kraj još jedna nikad uzbudljivija 7. Noć Istraživača.

Naši partneri i ove godine bili su svi, koji se na bilo koji način bave promocijom nauke u Crnoj Gori, počev od univerziteta, naučnoistraživačkih institucija, muzeja, nevladinih organizacija, kompanija i preduzeća, ali i prestižnih međunarodnih naučnih institucija, gdje posebnu zahvalnost dugujemo CERN-u. Ministarstvo nauke kao organizator ovog festivala bilo je samo dobar koordinator i imamo potrebu da svima njima kažemo HVALA!

Strateški partneri:

reklama 1

Generalni medijski pokrovitelj:

rtcg

Prijatelji festivala:

reklama22

Medijski partneri:

reklama4