Univerzitet Donja Gorica
10 – 11. oktobar: 09.30 – 17:00 h

Program Fabrika znanja tradicionalno ima za cilj da učenike osnovnih i srednjih škola, zainteresovane studente i nastavnike upozna sa dostignućima i svjetskim trendovima u informacionim tehnologijama, te njihovom primjenom u dizajnu proizvoda i obrazovanju.

Posebna pažnja biće posvećena djevojčicama u informacionim tehnologijama, kako bi se doprinijelo povećanju broja žena u ovoj profesiji. Takođe, osvrnućemo se izazove u primjeni informaciono-komunikacionih tehnologija, poput nasilja na internetu i čuvanja privatnosti.

Učenicilakše razumiju određene koncepte ukoliko mogu aktivno da ih primjenjuju u grupnom radu, stoga su grupne radionice jedna od najzastupljenijih metoda rada na Fabrici znanja.

Radionica 1: Mala škola dizajna – osnove dizajna a konkretnom izradom, prof. dr Tatjana Burzanović

Radionica 2: Brainstorming (Kreativno rješavanje problema), prof. dr Nenad Vujadinović

Radionica 3: Lampa i sat izrađeni od recikliranog materijala, Tatjana Burzanović, Haris Bajramović, Jovana Milović

Radionica 4: Kako početi na jutjubu – iskustva najpoznatijih jutjubera u regionu (Ilija Gardašević Idžo, Adnan Husović Adnanbro, Milica Perić Kovalska, Aleksandar Leštarić Cile, Dušan Srbljak,)

Radionica 5: Osnove veb programiranja, Željka Hrgović

Radionica 6): Net prijatelj (aplikacija o bezbednosti djece na Internetu za učenike 9-11 godina) – Program UNICEF-a i MP

Radionica 7: Programiranje za učenike osnovnih škola u Scratch-u (Oživi svoje ideje!) – Jelena Konatar, Odjeljenje za IKT, MP