Piše: Aleksandra Stanković

Kada je prije deset godina prvi put spomenut san o Masdaru, zelenom “gradu duhova” sa nula ugljenika i u kojem će biljke davati gorivo, bilo je jasno da se način na koji vidimo i gradimo okruženje zauvjek promijenio. Ukoliko uspije, eksperimentalni projekat Masdar Instituta koji se nalazi u Masdar gradu, udaljenom svega 17km od Abu Dabija, napraviće revoluciju na polju bioenergije, bezbjednosti hrane i korišćenju vode i obradivog zemljišta. Polje veličine četiri fudbalska terena nalazi se u Masdar gradu i na njemu će se uzgajati biljke na pijesku u pustinji, uz korišćenje morske vode, a ideja je da se kao krajnji proizvod dobije – biogorivo.

grad Masdar

Grad Masdar

Kako?

Eksperiment se sastoji od četiri ribnjaka gdje će se u morskoj vodi uzgajati riba Hamur i škampi, da bi se zatim takvom (otpadnom) nutritivno bogatom vodom zalivala biljka Halophytes, koja raste u pijesku i koja je izuzetno tolerantna na morsku vodu, a veoma bogata uljima iz kojih se može dobiti avio biogorivo. Voda iz ribnjaka, nakon korišćenja za zalivanje biljaka, prolazi dalje kroz polje Mangrova, koje je prešišćava za siguran povratak u more.

Akvakultura je novi brzorastući model uzgajanja hrane u svijetu, sa porastom od 6% godišnje. Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze preko 90% hrane, a nadaju se da će ovakve i slične metode doprinijeti smanjenju uvoza i povećanju proizvodnje morske hrane, uz proizvodnju biogoriva.

Kampus u Masdaru

Kampus u Masdaru

“Ovaj revolucionaran projekat smješten je u Abu Dabiju, centru globalnog pokreta za razvoj tehnologije za proizvodnju komercijalno održive bioenergije”, kazao je Behjat Al Yousuf, privremeni menadžer Masdar Instituta. “Posvećenost Abu Dabija da napravi proboj u istraživanju i obezbijedi hranu i vodu svim stanovnicima, samo doprinosi nacionalnom stavu da se ekonomija mora temeljiti na znanju”, dodao je Yousuf na predstavljanju projekta Masdar.

Prema njegovim riječima, 97% svjetske vode je slano, a 20% svjetskog zemljišta praktično je pustinja, pa projekat Masdar instituta ima za cilj upravo da ponudi riješenje problema korišćenja vode i zemljišta. “Istraživanje je značajno privuklo pažnju zemalja čiji su obradiva zemljišta i vode neiskorištena, potisnuta ili uništena”, dodao je Yousuf.

Eksperimentalni projekat Masdar Instituta ima za cilj da se istraži platforma za komercijalno održivi bioenergetski sistem, koji će omogućiti da se proizvode hrana i gorivo, bez korišćenja zdrave zemlje ili vode iz pustinjskih predjela. Uspješan razvoj ove tehnologije značajno bi doprinio očuvanju bezbjednosti hrane, smanjenju emisije štetnih gasova i smanjio zagađenost svjetskih voda.

Masdar

Riječ je o prvom eksperimentu takve vrste u svijetu i ukoliko se pokaže kao izvodljiv nakon jedne godine, jer je toliko potrebno biljci da rodi plod od kojeg se dobija biogorivo, planirano je proširivanje eksperimentalnog polja na veličinu od 200 hektara.

Sponzori ovog revolucionarnog peksperimenta su “Ethad Airways”, proizvođač aviona Boing, “GE Aviation”, inženjerska kompanija “Honeywell”, kompanija za proizvodnju avio Sistema “Safran”, Abu Dabi kompanija za rafinisanje nafte “Takreer” i Masdar Institut, sve članice Konzorcijuma za istraživanje samoodržive bioenergije.

Pošalji nam svoju priču

 

Verification