Select Page

Radionice iz arheologije – ARHEOLAB

Antička Duklja – Doclea: Suživot starosjedioca dokleata i rimljana. Grad i nekropola” (simulacija arheološkog rada)

ARHEOLAB, dinamična laboratorija, ideja je i projekat Asje Zec koja mladim generacijama već treću godinu za redom, u okviru Dana nauke, prenosi svoje dvadesetogodišnje stručno iskustvo. Kulturna baština pripada svima nama i upoznajući je mi se obrazujemo i stičemo svijest o njoj. Na taj način stvaramo potrebu da štitimo kulturno blago, koje pripovijeda o našoj davnoj prošlosti. Đaci, djeca i odrasli mogu direktno učestvovati putem simulacije arheološkog iskopavanja u procesu istraživanja na terenu te i svim ostalim fazama koje slijede u specifičnim laboratorijama radionice. Na taj aktivan, empirijski način, posjete arheološkim iskopinama Duklje ovaj period naše daleke prošlosti biva blizak i razumljiv.

Otkrijte da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se famozni arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već se mogu pronaći i ispod puta kojim idemo svaki dan u školu ili na posao. U našem slučaju DUKLJA, iako udaljena svega 4km od centra Podgorice, ovaj najznačajniji antički lokalitet na prostoru današnje Crne Gore, za mnoge od nas, potpuna je nepoznanica.

Pratite nas:

O Portalu:

Dani Nauke su naučno-popularni portal Ministarstva nauke Crne Gore, kreiran u saradnji sa naučnom zajednicom. Ideja za kreiranje ovog portala nastala je kao odgovor na veliko interesovanje javnosti za festival Otvoreni Dani Nauke i potrebu da se o nauci na popularan način govori i nakon njega, tačnije 365 dana u godini.

Pin It on Pinterest

Share This