Ova izuzetno neobična manifestacija koju realizuje Institut Konfucije sa Univerziteta Crne Gore približiće vam tajne daleke Kine. Na radionicama ćete učiti o vještinama ovog drevnog naroda.

Tai Chi – spoj blagog pokreta i unutarnjeg mira

Kineska borilačka vještina Tai Chi Chuan spoj je blagog pokreta i unutarnjeg mira, kojima je cilj pokretanje životne energije „Chi“. Osnivač Tai Chi, Chang San-feng, živio je na svetoj planini Wudang u Kini u 13. vijeku. Chang je stvorio nešto što je u ono vrijeme bilo suprotno uvriježenim stavovima o vještinama borbe. Dugo je promatrao vještine koje su u međusobnoj borbi koristili ždral i zmija. Poslije dugog usavršavanja, uz veliko poznavanje prirodnih zakona o energijama neba, čovjeka i zemlje, nastale su osnove Tai Chi Chuana. Kada se ovladaju svi principi vježbanja, Tai Chi Chuan postaje „Vrhunska vještina borenja“, što i jest značenje njegovog imena. Taoistički mudraci Tai Chi zovu „Eliksir mladosti“.

Hulusi (cucurbit flauta)
Hulusi ili cucurbit flauta je duvački instrumenti iz Kine napravljen od trske. Sastoji se od tri bambusove cijevi i prvobitno je korišćen prije svega u provinciji Junan od strane jednog broja etničkih manjinskih grupa, posebno Dai ljudi kako bi proslavili svoje velike događaje. Ovaj instrument proizvodi nevjerovatan zvuk, u kom ćete moći da uživate.

Kaligrafija – Rukopis kineskih znakova
Lokalni naziv za kaligrafije je Shufa u Kini, bukvalno “put / način / praksa pisanja”. Rukopis kineskih znakova je važan i vrednuje aspekt kineske kulture. Kineska kaligrafija se obično smatra kao jedna od “umjetnosti” u zemljama u kojima se praktikuje. Takođe treba napomenuti da je kineska kaligrafija fokusira ne samo na način pisanja, ali i na kultivisanje karaktera. Želite vidjeti kako vaše ime izgleda napisano ovim pismom. Dođite i naučite da ga sami napišete.

 Umjetnost siječenja papira
Da li ste znali da su papir izmislili Kinezi, a umjetnost siječenja papira u Kini datira iz drugog vijeka prije nove ere. Papir je izumio Cai Lun u istočnoj Han dinastiji. Kada je papir postao pristupačniji, rezanje papira postao je jedan od najvažnijih vidova kineske narodne umjetnosti. Kasnije, ova umjetnost proširuje se I na druge djelove svijeta gdje sa različitim regionima usvaja nove kulturne stilove. Obično su umjetnička djela napravljena od crvenog papira, jer se crvena boja u Kini vezuje za sreću, ali korišćene su I druge boje. Siječenja papira praktikuje se na festivalima I vezuje se za vesele događaje I praznike. Naučite kak oi vi da ovom drevnom vještinom ukrasite vaš dom.

Naučite da igrate Go
Razne teorije postoje o tome kako je i kada nastao Go. Od onih da je kralj tražio od svojih savetnika da naprave igru koja će pomoći mladom kraljeviću da bude bolji vladar, ili legenda koja kaže kako je general izmislio Go da bi planirao napade vojske, pa sve do teorije koja kaže da je Go na Zemlju došao iz svemira. Tačno vrijeme nastanka Goa se ne zna. Prvi pisani podaci o Gou su stari 2500 godina (IV vek pre nove ere), ali vjeruje se da je igra stara između 3 i 4 hiljade godina. Konfičuje je pominjao Go kao idealnu vježbu za mozak za gospodu. U to vrijeme u Kini se Go smatrao kao prefinjena razbibriga za učene ljude, dok je kineski šah bio igra za sve ostale. Go je smatran jednom od četiri umjetnosti pored kaligrafije, slikarstva i sviranja guženga. U Evropu su igru donijeli mornari sa svojih putovanja po dalekom istoku. Prva garnitura za Go je stigla u Pulu, odakle se Go širio po Evropi.