Riječ je o jednom od najpopularnijih naučnih šoua u Evropi, koji izvode grupa profesora, asistenata i studenata Katedre za fiziku LUND Univerziteta. Oni koriste svjetlost i dim u spoju sa muzikom da kreiraju spektakl koji do sada nijeste vidjeli. Ovaj šou gostovao je u Šangaju ( World Ekpo ), Kopenhagen, Melburn , Beograd , Geteborg , Oslo I sada Podgorica.

Katedra za fiziku Lund univerziteta – najveća je katedra fizike u Skandinaviji sa oko 400 zaposlenih.
Odjeljenje za fiziku Lund Univerziteta nudi oko 100 kurseve u fizici , jedan Bachelor programa potpuno na engleskom jeziku i tri programa magistarskih za nekoliko oblasti fizike, koji su čvrsto povezani sa istraživanjima koja se sprovode na Lundu. Istraživanja obuhvataju od više fundamentalne fizike , kao što su fizika čestica i teorijska fizika , do primjenjive  kao što su fizika sagorevanja I fotonika.

Lund Univerzitet, Švedska – nalazi se među prvima na listi od 100 najboljih univerziteta svijeta. Pruža obrazovanje i istraživanja u oblasti inženjeringa, nauke, prava, društvenih nauka, ekonomije i menadžmenta, medicine, humanističkih nauka, teologije, finih umjetnosti, muzike i drame. Broji 41,000 studenata i 7.500 zaposlenih. Univerzitet ima promet od oko 7 500 miliona švedskih kruna (808 miliona evra), od kojih dvije trećine ide u istraživanje i jedna trećina u obrazovanje. Lund ima saradnju sa 600 partnerskih univerziteta u preko 70 zemalja i predstavlja jedini švedski univerzitet koji je član jake međunarodne mreže Leru (Lige evropskih istraživačkih univerziteta) i Universitas 21.

14407802_10208988035550698_1123763132_o

Dva velika postrojenja za istraživanje materijala su trenutno u izgradnji u Lundu: MAKS IV laboratoriji, koja će biti vodeći svetski Sinchrotron laboratorija za zračenje i ESS, evropski objekat koji će biti dom za najmoćnijeg izvorište neutrona na svetu. Ovo će biti od odlučujuće važnosti za materijale, prirodne nauke i industrijski razvoj. U Lundu je takođe uspostavljeno i MEDICON selo i pružiće jedinstveni ambijent za razvoj life sciences, integraciju istraživanja, inovacije i razvoja preduzeća koji zajednički treba da stvore uslove za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života.

Autori soua: Johan Zetterberg, doktorirao je na univerzitetu Lund na laserskoj dijagnostici. Suosnivač je Lasersoua jos dok je bio student  1996. godine, kada je korištena samo šačica lasera i jedan demo. Tokom godina predstava se brzo razvijala i sada uključuje preko 1000 individualnih lasera i izbor blizu 100 demo grupa, što daje mogućnost da se šou prilagodi različitim starosnim dobima.

Per Olof Zetterberg, sa istraživačkim iskustvom u atomskoj spektroskopiji, rano se okrenuo podučavanju, podršci studentima i radu na terenu. Preko 20 godina vodi Katedru za fiziku na Lundu I pošlo mu je za rukom da od nje napravi najatraktivniji odsjek za fiziku u zemlji koji okuplja više studenata nego svi drugi Univerziteti u Švedskoj zajedno. Odgovoran je za stvaranje lasershoua 1996. godine i nakon 20 godina ovaj šou vidjelo je preko 500.000 ljudi  na tri kontinenta.