Izložba „Priroda nas spaja“, i Izložba “Znamenite biljke slovenačkih planina”,

 Stalna postavka Prirodnjačkog muzeja Crne Gore „Priroda nas spaja“ biće dostupna svim zainteresovanim građanima, tokom trajanja manifestacije uz stručno vođenje kustosa Prirodnjačkog muzeja.

Ukratko o izložbi “Priroda nas spaja”:

“Priroda nas spaja”, izložba o biodiverzitetu Crne Gore na poseban način prezentuje dio naših saznanja o prirodi, njenoj vrijednosti i ulozi čovjeka kao njenog neodvojivog dijela.

Izložba se sastoji od 13 tematskih cjelina koje u formi diorama simuliraju prirodna staništa sa biljkama koje sada rastu i životinjama koje sada žive u Crnoj Gori. O biljkama i životinjama iz daleke prošlosti svjedoče paleontološki nalazi. Svi izloženi muzejski predmeti potiču iz zbirki Prirodnjačkog muzeja.

Izložba “Priroda nas spaja” je namijenjena širokoj javnosti, ali prije svega djeci. U tu svrhu pripremljeni su bogati edukativni sadržaji u vidu interaktivnih panela prilagođenih potrebama i interesima različitih posjetilaca. Za one koji žele da kroz zabavu saznaju više i testiraju svoje znanje, izložba nudi elektronske kvizove i edukativne igrice na popularnim tabletima.

 

Izložba fotografija “Znamenite biljke slovenačkih planina”

 Autori Boštjan Surina (Prirodoslovni muzej Rijeka, Hrvatska; Univerzitet u Kopru, Slovenija) i Željka Modrić Surina (Prirodoslovni muzej Rijeka, Hrvatska) realizovano u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije u Crnoj Gori kroz poziv Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije koje u saradnji sa diplomatskim predstavništvima i konzulatima Republike Slovenije sufinansira kulturne projekte u inostranstvu koji promovišu Sloveniju.

Ukratko o izložbi fotografija “Znamenite biljke slovenačkih planina”:

Kaleidoskopska raznolikost topografskih, geoloških i klimatskih uslova danas, kroz geološku prošlost u Sloveniji, rezultirala je visokim stepenom ukupnog biodiverziteta i brzim izmjenama vrsta. Međutim, glavni razlog tako visoke raznolikosti biljnog svijeta, a posebno Liburnijskog krša sjeverozapadnih Dinarida nije samo ukupno bogatstvo vrsta ovoga područja, već i veliki broj endema, od kojih su neki ograničeni na samo jedan ili svega nekoliko lokaliteta, s posebnostima u ekologiji i geografskoj raširenosti. Ne iznenađuje da slovenački Dinaridi, smješteni između Alpa i Mediterana, predstavljaju jednu od vrućih tačaka endemizma Evrope i Balkana, gdje na vrlo uskom prostoru pronalazimo čak 8 biljnih vrsta zaštićenih Habitat direktivom (NATURA 2000). Izložba daje pregled 18 znamenitih, značajnih, rijetkih ili ugroženih biljnih vrsta dinarskih planina Slovenije.

A koje priče o prirodi Slovenije donose autori izložbe morate otkriti sami! Naime, sve što su htjeli da Vam ispričaju, sakrili su iza QR kodova, što ovu izložbu u neku ruku čini tajnovitom, ali i zabavnom jer se do tajnih priča dolazi uz pomoć naših najomiljenijih igračaka današnjice, android ili pametnih telefona.