Autori izložbe: dr. Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikola Tesla

                           Ivana Zorić, kustos Muzeja Nikola Tesla

Kratko o izložbi:  Cilj izložbe je da nas na pristupačan način, bolje upozna sa Teslinim najznačajnijim izumima, a naročito da ukaže na njihove mnogobrojne praktične primjene od Teslinog do našeg vremena, kao i na univerzalnost Teslinih ideja koja čini da njegovi patenti i tehnička rešenja ne budu prevaziđeni ni u 21. vijeku.

Prvi segment izložbe, hronološki prikazuje Teslin život, od rođenja 1856. godine u Smiljanu, preko godina školovanja provedenih u Evropi i prvih zaposlenja i izuma, do odlaska u SAD i najplodnijeg perioda Teslinog rada, čiji je rezultat veliki broj izuma, novih tehničkih rješenja formulisanih i zaštićenih kroz preko 300 registrovanih patenata.

Drugi segment izložbe osmišljen je sa idejom da se približe Teslini izumi kroz prikaz Teslinih rešenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka, ali kroz prikazivanje njihovih današnjih praktičnih upotreba u različite svrhe. Iako je od nastanka ovih ideja prošlo više decenija, mnoge od njih su, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i univerzalnosti i danas u primjeni i dio su okruženja savremenog čovjeka.

Teslini indukcioni motori i polifazni sistem, osmišljeni u 19. vijeku dali su snažan impuls razvoju industrije. U međuvremenu, elektroenergetski sistem se razvijao u pravcu proizvodnje mnogo veće snage, korišćenja novih izvora energije, ali osnovni princip proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije nijesu se mijenjali. Današnje tehnologije i dalje koriste Tesline koncepte vezane za radio prenos i daljinsko upravljanje, a Tesla je prvi naučnik koji je u svojim patentima formulisao logičko „i“ kolo koje je danas dio svih računara. Teslin pionirski rad u oblasti bežičnog prenosa energije prekinut je zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali njegovi eksperimenti u oblasti bežičnog prenosa signala bili su prvi korak ka kasnijem razvoju u ovoj oblasti. Takođe, iako neke od ideja nije mogao da realizuje u vremenu u kom je živio, posebno su interesantni Teslini tekstovi koji najavljuju budući tehnološki razvoj u oblasti bežičnog prenosa i komunikacija i u kojima je Tesla, gotovo nepogrješivo, predvidio savremeni globalni razvoj ovih tehnologija.

Podatke o Teslinom životu i ključne oblasti Teslinog naučnog rada ilustrovaće veliki broj fotografija i dokumenata iz Tesline zaostavštine koji se danas čuvaju u Muzeju Nikola Tesla u Beogradu. Kako bi primjena Teslinih izuma bila što jasnija, pogotovo učenicima osnovnih škola, izložba će biti ilustrovana i savremenim predmetima koje svakodnevno koristimo, a koji sadrže Tesline izume, kao i prikazima mašina i tehnologija korišćenih u današnje vrijeme u industriji i drugim oblastima. Na izložbi će biti prikazani radni modeli motora i transformatora iz zbirke Muzeja Nikola Tesla

Muzej Nikola Tesla: Izložba se realizuje uz punu stručnu podršku Muzeja Nikola Tesla iz Beograda. Muzej Nikola Tesla je jedini muzej na svijetu koji čuva originalnu i ličnu Teslinu zaostavštinu. Ova jedinstvena institucija nauke i kulture posjeduje izuzetno vrijedne kolekcije od preko 160.000 originalnih dokumenata; 2.000 knjiga i časopisa; 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata; 1.500 fotografija i staklenih foto-ploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja, kao i više od 1.000 Teslinih planova i crteža. Muzej ima stalnu postavku koja je jednim dijelom posvećena životu i radu Nikole Tesle, dok je u njenom drugom dijelu predstavljen razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu. Najzanimljiviji dio postavke predstavljaju radni modeli Teslinih izuma, koji ne prestaju da uzbuđuju generacije posjetilaca. Dio ovog uzbuđenja želimo da prenesemo i na one koji nemaju čestu priliku da posjete Muzej Nikola Tesla, jer kao institucija sa najvećom svjetskom zbirkom dokumenata o Teslinom životu i radu, ovaj muzej ima veoma značajnu ulogu – ne samo u pružanju informacija, već i u buđenju inspiracija.

INOVATIVNA IZLOŽBENA POSTAVKA “DOŽIVI TESLU”

Autor projekta: Digital Mind uz podršku Direct Media

Svi posjetioci ovogodišnjih Dana nauke tj. Fabrike znanja ne morate više da maštate i zamišljate. Uz pomoć virtuelne stvarnosti, možete zaista da zakoračite u Teslin svijet. Inovativna izložbena postavka “Doživi Teslu” biće dostupna za posjetioce Fabrike znanja 2016 gdje ćete imati priliku da osjetite kako je to ostvariti neposrednu interakciju sa velikim naučnikom više od 70 godina nakon njegove smrti. Da, to su blagodeti moderne tehnologije, čijem razvoju je doprinio i sam Tesla. Projekat “Doživi Teslu” djelo je beogradske ekipe Digital Mind, dok je čitav projekat podržala agencija Direct Media, a postavku kao takvu poklonila muzeju Nikola Tesla.

“Projekat Doživi Teslu čini pet priča koje obilježavaju njegov život”, pet pojedinačnih priča prati Teslin život u različitim vremenima. Tako čak četiri priče prate Teslu kroz okruženja u kojima je živio i stvarao, dok je peta priča rezervisana za njegove vizije budućnosti i izume o kojima je sanjao. Imaćete mogućnost da Teslu sretnete u hidrocentrali na Nijagarinim vodopadima, u njegovoj laboratoriji u Kolorado Springsu, pored njegovog čuvenog tornja na Long Ajlandu, ali i u sobi hotela Njujorker gde je poznati izumitelj doživio svoje poslednje dane.

http://www.netokracija.rs/vitomir-jevremovic-dozivi-teslu-119347