Objekti prirode koji su stvoreni radom čovjeka a koji, pored nesporne prirodne vrijednosti imaju veliki naučni, kulturni i edukativni značaj rijetki su u Crnoj Gori. Jedan od takvih je Botanička bašta planinske flore koju je osnovao, popunjavao, održavao i javnosti predstavljao gospodin Danijel Vincek.

Botanička bašta planinske flore je specijalizovan botanički “objekat” koji se nalazi u Dulovinama u Kolašinu. Bašta postoji od 1981. godine, te je kao jedinstven objekat u našoj zemlji kategorisan kao Spomenik prirode i zakonom zaštićen od 1994. godine.

Na površini od 646 m2 raste više od 420 vrsta biljaka koje su donijete sa planina Bjelasice, Sinjajevine, Komova, Moračkih planina, Durmitora, Prokletija, Hajle. Osim autohtonih vrsta koje imaju šire rasprostranjenje, u Bašti raste i veliki broj endemičnih, rijetkih, ugroženih, te zakonom zaštićenih biljaka. Među njima, mnoge spadaju u grupu ljekovitih biljaka. Nakon punih 35 godina od osnivanja,  Botanička bašta planinske flore predstavlja simbol grada Kolašina, a u svijetu i države Crne Gore.

 

IZLOŽBA O PLANINI SINJAJEVINI POD NAZIVOM “INSPIRACIJA”

Svečano otvaranje izložbe: ponedjeljak, 26. septrembar u 13h

INSPIRACIJA je naziv izložbe o prirodi planine Sinjajevine, jedne od najljepših crnogorskih planina. Ova planina je bila i ostala mjesto inspiracije, nadahnuća, rješenja nerješivih problema… Ubrzo će je štiti i zakoni Crne Gore.

U čemu je tajna? Snagu ove planine kriju njeni visoki vrhovi, okovani ledom tokom cijele godine, odakle „pucaju“ prostrani vidici na površ, kanjonske doline, susjedne grebene i udaljene planinske masive. Tamo rastu biljke koje su pobijedile ledeno doba. U njenim šumama žive najveće i najsnažnije životinje, pa i druge manje, ali veoma važne u svakodnevnim prirodnim dešavanjima ovog područja. A, ljepota? Ona se ogleda u bistrim vodama planinskih jezera – Zabojskog, Zminičkog, Ribljeg i Vražijeg jezera, zelenim livadama, pašnjacima…

Kada osjetiš da čuješ ovu planinu, znaj da je stigla INSPIRACIJA.

Izložba Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, u saradnji sa Opštinom Mojkovac i Centrom za kulturu „Nenad Rakočević“ iz Mojkovca. Izložbu sufinasira Opština Mojkovac koja je dobila sredstva od Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori kroz Međuopštinski razvojni grant. Projekat zaštite planine Sinjajevine sprovodi opština Mojkovac u partnerstvu sa opštinama Kolašin, Žabljak, Šavnik, Danilovgrad, a Agencija za zaštitu životne sredine je saradnik na ovom projektu.