Piše: Aleksandra Stanković

Dan na Merkuru, planeti najbližoj Suncu, traje duže od godine. Merkur se oko Sunca okrene jednom za 88 dana. To znači da jedna Merkurova godina traje 88 naših zemaljskih dana. Ali, oko svoje ose Merkur se vrlo sporo okreće i na njemu od jednog do drugog izlaska Sunca prođe 176 naših dana, što znači da na Merkuru dan traje duže od godine! Zvuči čudno i kontraintutivno zar ne? To je zbog toga što planeta Merkur ima “čudno” kretanje, a sada ćemo vidjeti i zašto.

Merkur slika

Merkur

Posmatranje Merkura sa Zemlje je otežano zbog njegove blizine Suncu. Može se posmatrati neposredno prije ili poslije zalaska Sunca. U toku jednog vijeka može se oko 13 puta posmatrati Merkurov prelaz preko Sunca, a to se dešava kada se Merkur nađe tačno između Sunca i Zemlje.

Dugo je vladalo mišljenje da godina na Merkuru traje koliko i tamošnji dan, to jest da se na svaki obilazak oko Sunca Merkur jednom okrene i oko svoje ose, kao što je slučaj sa Mjesecom i njegovom revolucijom oko Zemlje. To znači da bi Merkur uvijek istom stranom bio okrenut Suncu, što je dugo bilo prividno potvrđivano posmatranjima kroz teleskop; međutim, teleskopska posmatranja mogla su se vršiti samo kada bi se stekli povoljni astronomski uslovi, to jest kada bi Merkur bio bočno dovoljno udaljen od Sunca da bude vidljiv, ali i dovoljno blizu Zemlje da se mogu uočiti neke od karakteristika površine.

Merkur slika 2

Tek se 1965. godine radarskim snimanjem, na koje ne utiče zaklonjenost svijetlom, utvrdilo da odnos rotacije i revolucije nije 1:1, već da postoji rezonanca u odnosu 3:2, što zapravo znači da dok se Merkur tri puta okrene oko svoje ose – dvaput dovrši orbitu oko Sunca. U brojkama, Merkur se oko sebe okrene za 58,7 dana, tamošnji solarni dan traje 176 zemaljskih dana, dok Merkur oko Sunca dovrši orbitu za nešto manje od 88 dana.

Pošalji nam svoju priču

 

Verification