Select Page

Činjenice o Helijumu koje niste znali

Činjenice o Helijumu koje niste znali

Kada se helijum ohladi do skoro apsolutne nule (-460 ° F ili -273 ° C), što je najniža moguća temperatura, postaje tečnost sa iznenađujućim osobinama: naizgled teče protiv gravitacije i počnje da se kreće ka gore – preko ivice staklene posude.

Svi znamo helijum kao gas kojim se pune baloni i koji,pri udisanju, ljudima mijenja glas, čineći da govore kao vjeverice. 😉 Ono što većina ljudi ne zna je da helijum ima dva tečna stanja. Kada je na samo nekoliko stepeni ispod svoje tačke ključanja (-269 stepeni Celzijusa), helijm će odjednom biti u stanju da uradi stvari koje druge tečnosti ne mogu, kao “curi” kroz molekul tanke pukotine, što mu omogućava da se penje iznad ivica posude i ostaje nepokretan kada je okrenuo njen kontejner. Više nije samo tečnost – helijum je postalo superfluid – tečnost koja teče bez trenja.

About The Author

Pratite nas:

O Portalu:

Dani Nauke su naučno-popularni portal Ministarstva nauke Crne Gore, kreiran u saradnji sa naučnom zajednicom. Ideja za kreiranje ovog portala nastala je kao odgovor na veliko interesovanje javnosti za festival Otvoreni Dani Nauke i potrebu da se o nauci na popularan način govori i nakon njega, tačnije 365 dana u godini.

Pin It on Pinterest

Share This

Podijeli sa prijateljima!

Sviđa vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima!