U okviru festivala Otvoreni dani nauke u Gimnaziji na Cetinju održana je radionica “Savremene tehnike zaštite biljaka”. Gosti su bili predstavnici Prirodoslovnog muzeja iz Rijeke, Univerziteta u Kopru i Nacionalnog parka Lovćen, kao i NVO Ekološko pravni centar, koji je organizator ovog programa.

 Na radionici je učestvovalo odjeljenje II-1 i prof. biologije Petar Špadijer. Poslije uvodnog obraćanja direktorice Nataše Stanojević, prikaz geografskih i ekoloških karakteristika Lovćena prezentirala je Ana Uskoković, kustos u muzeju Nacionalnog parka. Potom je dr Boštijan Surina učesnike upoznao sa načinima zaštite ugroženih biljnih vrsta, gdje je pažnja posvećena Lovćenskom zvončiću. Inače izložba o Lovćenskom zvončiću je priređena u dvorcu Petrovića-Kruševac, u, Podgorici i otvorena je do 20. oktobra.

U drugom dijelu radionice učenici su imali praktičnu nastavu. Uz prisustvo mentora – stručnjaka iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, kreirali su opsežne planove zaštite neke, po njihovom izboru, ugrožene biljke.