Festival nauke Otvoreni Dani nauke, koji u saradnji sa svojim partnerima organizuje Ministarstvo nauke Crne Gore otvoren je sinoć u Vladinom domu na Cetinju, svečanom Akademijom posvećenoj deceniji nezavisnosti i hiljadugodišnjici državnosti Crne Gore.

Na ceremoniji su govorili: ministarka nauke u Vladi Crne Gore, prof. dr Sanja Vlahović; ministar kulture u Vladi Crne Gore, Pavle Goranović, dok je festival otvorio Frančesko Ruteli (Francesco Rutelli), predsjednik Centra za održivu budućnost i predsjednik organizacije ”Priorita Cultura” iz Italije.

U svom govoru na ceremoniji otvaranja ministarka Vlahović je istakla: “U proteklih deset godina Crna Gora je izgradila još jedan identitet – identitet u globalnoj naučnoj zajednici. A izgradila ga je svojim kontinuranim naporom da crnogorske naučnike i istraživače uključi u globalne naučne tokove. To je rezultat osmišljene naučne strategije države Crne Gore, koja je prepoznala važnost nauke za njen društveni razvoj i modernizaciju. Danas za zadovoljstvom možemo reći da je crnogorska naučna zajednica prepoznatljiv dio globalne naučne mreže. Naši ovogodišnji jubileji pokazatelji su jednog trajanja, koje ćemo večeras obilježiti kroz prizmu nauke i kulture.”

img_9125

Ministar Pavle Goranović u svom obraćanju istakao je da Crna Gora danas teži da bude istinsko društvo znanja, da prati naučne i misaone tokove dominantne u svijetu. Ta težnja ka znanju sjedinjena je i sa našim strateškim državnim ciljevima, baš kao što kultura i nauka ne mogu jedna bez druge, i upravo onako kako današnja Crna Gora ne može biti postojana bez onih istorijskih pregnuća koja su utkana u temelje ove države.

img_9204-1

Frančesko Ruteli podsjetio je na prijateljstvo između Crne Gore i Italije i poručio da tehnologija može da pomogne da se bolje sagleda prošlost i sačuva kulturno nasljeđe. “Nacionalni istraživački savjet Italije zajedno sa vašim naučnicima pokazaće mladim ljudima koliko je važno sačuvati sjećanje na prošlost. Takođe, naš zajednički projekat pokazaće značaj razumijevanja raznolikosti kulture, religije, tradicije, koji moraju biti sačuvani, kako bi se ojačala ekonomija,  a to je i cilj vaše Vlade”, poručio je Ruteli.

Na ceremoniji je prikazan kratak film ”Italia e Montenegro – solo un piccolo mare”,  projekat Instituta za tehnologije kulturnog nasljeđa Italije – ITABC, Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije i Istorijskog instituta Crne Gore. Zahvaljujući ovom projektu javnost je po prvi bila u prilici da vidi rad na projektu koji će nam omogućiti da uskoro zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama saznamo kako je Duklja nekada stvarno izgledala. Ovaj projekat plod je naučne saradnje i baziran je isključivo na istraženim i dokazanim podacima o našoj prvoj državi.

otvoreni dani nauke 2016

Program svečane akademije na Cetinju završen je multimedijalnim projektom “Milenijumom do vječnosti” dr Anastazije Miranović, koji predstavlja muzičko-scenski performans uz učešće hora, muzičara, solista, glumaca, manekena, i koji je uz vizielnu animaciju dočarao kontinualnu priču milenijumskog trajanja crnogorske države, kroz sublimaciju istraživačkih rezultata bogatog crnogorskog kulturnog nasljeđa, sa akcentovanim muzičkim i kostimografskim segmentima.