U okviru festivala Otvoreni dani nauke 2016 važno mjesto ustupljeno je nauci koja proučava i istražuje stare materijalne ostatke, pričajući priče o davnim vremenima. Kao što bolju pripremu za uplovljavanje u svijet arheologije, u nastavku pročitajte intervju sa Petrom Zdravković, doktorantom iz oblasti arheologije, autorkom izložbe Podvodna arheologija: razvoj, metode istraživanja i stanje podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori.

Petra Zdravković

Petra Zdravković, doktorant iz oblasti arheologije.

Šta nam Vaša izložba na festivalu Otvoreni dani nauke 2016. donosi, na koji način će to biti zabavno i otvoriti neke nove horizonte publici koja vas posjeti?

Svrha izložbe Podvodna arheologija: razvoj, metode istraživanja i stanje podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori je upoznavanje šire javnosti sa istorijatom i razvojem ove grane arheologije u svijetu i u Crnoj Gori.
S obzirom da se, u odnosu na kopnenu arheologiju, interesovanje i mogućnost istraživanja podvodnih arheoloških ostataka javila relativno kasno, trebalo je vremena da se ova disciplina prihvati kao sastavni dio arheologije, od jednakog značaja. Zahvaljujući aktuelizaciji podvodnih istraživanja u Crnoj Gori u poslednjoj deceniji, danas smo u mogućnosti da upoznamo javnost sa stanjem podvodnih arheoloških lokaliteta u Crnoj Gori i metodologijom njihovih istraživanja.

arheologija

Na koji način ste došli do baš ovakvog načina prezentacije podvodne arheologije Crne Gore? 

Kako sam u poslednjih pet godina angažovana na projektima raznih vrsta, a vezano za istraživanja, zaštitu i prezentaciju podvodnih arheoloških lokaliteta i kulturne baštine, imala sam priliku da prikupim materijal i informacije koji su opredijelili temu ove izložbe. Takođe, tokom izrade doktorske disertacije, koja se između ostalog fokusira na podvodne nalaze iz crnogorskog ali i regionalnog podmorja, formirala sam koncept promocije ove grane arheologije za potrebe edukovanja šire javnosti.

 Ko je učestvovao u kreiranju vašeg programa?

U kreiranju izložbe kao i pratećih predavanja učestvovali su članovi Društva za izučavanje starina MNEMOSINA – Dragan Radović, Dejan Drašković i Miloš Živanović.

foto4

Koja je idealna ciljna grupa vašeg programa? 

Idealna ciljna grupa programa su djeca, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. U tom dobu znatiželja je još uvijek na zavidnom nivou, pa treba iskoristiti priliku i upoznati djecu s ovim aspektom kulturne baštine u Crnoj Gori, a kroz prezentaciju procesa prikupljanja podataka o njoj.

 

Podsjećamo vas da arheološki program u Muzeju Podgorice, pored izložbe uključuje i tri priče veoma zanimljivih, mladih arheologa – Petre Zdravković, Dejana Draškovića i Miloša Živanovića, i to:

27. septembar: “Podvodna arheologija u Crnoj Gori“, Petra Zdravković

29. septembar: Antička Budva – od rimskog do hrišćanskog grada“, Dejan Drašković

30. septembar: “Rimska vojska”, Miloš Živanović.

Uživajte u njihovoj priči o našoj zajedničkoj prošlosti, jer arheološki pronalasci su ti, našoj memoriji često potrebni, podupirači pamćenja uz pomoć kojih prošlost može slikovito da oživi pred našim očima. Vidimo se u utorak, četvrtak i petak u 20h u Muzeju Podgorice!