Ričard Fajnman (Richard Feynman) je jedan od najpoznatijih fizičara 20. vijeka i čovjek čiji se rad u oblasti fizike ne može posmatrati bez dodira sa njegovim ličnim životom. Fajnman je u fiziku ugradio jednostavnost i humor, ali prije svega veliki napredak. Za formulisanje kvantne elektrodinamike je, 1965. godine, podijelio Nobelovu nagradu sa Džulijanom Švingerom (Julian Schwinger) i Šin-Itoro Tomonagom (Sin'ichirō Tomonaga).

U nastavku teksta ćemo sa vama podijeliti neke zanimljivosti o velikom naučniku.

  1. Ričard Fajnman je prvu riječ izgovorio tek u trećoj godini života.
  2. Za nauku ga je zainteresovao njegov otac, Melvil Fajnman, koji nažalost nije imao mogućnosti da se njome bavi.
  3. U djetinjstvu, Fajnman je popravljao radio aparate. Nakon jedne uspješne popravke, vlasnik je rekao da je Ričard uspio da popravi aparat razmišljanjem.
  4. Sa samo 15 godina Ričard je savladao integralni i diferencijalni račun, a već u 17. godini pohađao MIT.
  5. Doktorirao je na Prinston Univerzitetu, sa radom koji se zasnivao na principu najmanjeg dejstva u kvantnoj mehanici.Ričard Fajnman
  6. Fajnmanovom prvom predavanju, koje je doživjelo veliki odjek, prisustvovali su Albert Ajnštajn (Albert Einstein), Volfgang Pauli (Wolfgang Pauli) i Džon fon Nojman (John von Neumann).
  7. Nakon doktorata se priključio projektu Menhetn (The Manhattan Project) i jedini je čovjek koji je posmatrao eksploziju atomske bombe na “Triniti testu” bez zaštitnih naočara, kroz vjetrobransko staklo kamiona.
  8. Tokom istog projekta, počinje da se zanima za obijanje sefova, što radi iz zabave. Jednom prilikom je obio sef svog nadređenog, u kom su se nalazili tajni dokumenti vezani za projekat Menhetn, kako bi pokazao koliko su sefovi nepouzdani.
  9. Ričard Fajnman je imao brojne hobije, a jedan od njih je sviranje bongo bubnjeva.
  10. 1986. godine bio je u komisiji koja je ispitivala nesreću spejs šatla Čelendžer (Challenger). Njegov zaključak se potpuno razlikovao od zaključka radne grupe ali je, nakon mnogo povlačenja, ipak dodat u konačnom izvještaju.

O Fajnmanovoj genijalnosti su govorili mnogi, a jedan od najljepših opisa dao je Hans Bete (Hans Bethe):

“Postoje dva tipa genija. Obični geniji rade velike stvari, ali vas ostavljaju u uvjerenju da i vi to možete, samo ako dovoljno naporno radite. Ali tu su i mađioničari, i vi nemate pojma kako oni to rade. Fajnman je bio mađioničar.”

Ukoliko želite da saznate više o Fajnmanovom doprinosu nauci, ali i njegovom ličnom životu koji nije ništa manje zadivljujuć, evo nekih preporuka:

1. Knjiga “Surely You're joking, Mr. Feynman!”

2. Knjiga “What Do You Care What Other People Think?”

3. Dokumentarni film “The Pleasure of Finding Things Out”.